Κυβέρνηση: Μισθοί & συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά

Κυβέρνηση: Μισθοί & συντάξεις θα πληρωθούν κανονικά

Ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες των συντάξεων και των μισθών από τα δικά της χρήματα διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες» πίσω από τις ενέργειες των δανειστών, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Είναι προφανώς πολιτικές οι σκοπιμότητές τους. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ επανειλημμένως έχουν μιλήσει με ψευδή στοιχεία για τις ελληνικές συντάξεις. Θέλουν να μας κάνουν Μπαγκλαντές και Ζάμπια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρωμανιάς, ο οποίος ωστόσο επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες των συντάξεων και των μισθών από τα δικά της χρήματα.

«Το πρόβλημά μας είναι τα δάνεια. Από κάποιο σημείο και μετά δε θα τα πληρώνουμε αν δεν έχουμε χρήματα», ανέφερε στο ίδιο θέμα.

Ο κ. Ρωμανιάς επανέλαβε ακόμα ότι η κυβέρνηση έχει «κόκκινες γραμμές» και τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις: «Δεν νοείται περαιτέρω μείωση. Τι περιμένουμε; Να καταργηθούν οι επικουρικές τελείως και οι κύριες συντάξεις να πάνε στα 300 ευρώ; Έχει δίκιο ο πρωθυπουργός Δε μπορούν να γίνουν δεκτά αυτά τα πράγματα., την στιγμή που έχουμε τα τελευταία χρόνια μείωση των επικουρικών κατά 60% και των κύριων από 30 έως 45%», κατέληξε.

Την ίδια ώρα, αναφερόμενος σε όσα ζητούν οι δανειστές σε σχέση με συντάξεις και ΦΠΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, τα χαρακτήρισε απαράδεκτα και απορριπτέα μέτρα.

«Μας ζητούν να αφαιρεθούν από τις τσέπες των συνταξιούχων επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ, απαίτηση η οποία οδηγεί σε νέα μείωση κατά 20% κύριων και επικουρικών συντάξεων. Μας ζητούν επίσης, 1,8 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ. Τα μέτρα αυτά, είναι μέτρα εξόντωσης και οδηγούν σε εξανδραποδισμό του ελληνικού λαού. Είναι απαράδεκτα και ως εκ τούτου απορριπτέα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης.

Παράλληλα, ο κ. Στρατούλης απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο μείωσης των λεγομένων υψηλών συντάξεων, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχουν υψηλές συντάξεις», και πρόσθεσε ότι «με τις συνεχείς μειώσεις κύριων και επικουρικών που έφθασαν έως 50%, ενδεχόμενη νέα μείωση θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ύφεση».

Τέλος, και ο κ. Στρατούλης όπως και ο κ. Ρωμανιάς, διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων στο τέλος του μήνα, σημειώνοντας ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα.

«Άλλωστε», κατέληξε, «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θέτει σε προτεραιότητα τις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων και των συνταξιούχων και όχι έναντι των δανειστών».Σχόλια