Κυβερνητικές πηγές στον απόηχο του Eurogroup: Θα ολοκληρωθεί «πολύ γρήγορα» η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

Κυβερνητικές πηγές στον απόηχο του Eurogroup: Θα ολοκληρωθεί «πολύ γρήγορα» η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

Ότι θα ολοκληρωθεί «πολύ γρήγορα» η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, στο περιθώριο του Eurogroup.

Οι ίδιες πηγές, σημείωσαν ότι το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα.

Βραχυπρόθεσμα, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η υλοποίηση των 48 προαπαιτούμενων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των 2 δισ.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσει το υπόλοιπο 1 δισ., το οποίο υπολείπεται από τη δόση του Αυγούστου.

Μεσοπρόθεσμα, ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, έτσι ώστε να προχωρήσει τόσο η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όσο και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει και να βάλει μπροστά τον Μάρτιο του 2016 το αναπτυξιακό της πρόγραμμα.

Στο σχέδιο που παρουσίασε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο μεγαλύτερος «δισταγμός» προήλθε από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο εκπρόσωπος του οποίου εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή των εν λόγω προαπαιτούμενων, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Τέλος, αναφέρουν ότι κατά τις διμερείς συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, συζητήθηκε το εν λόγω σχέδιο και ποια είναι τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση του, καθώς και οι όποιες ανησυχίες υπάρχουν από όλες τις πλευρές.Σχόλια