Κυβερνητική πηγή: Έχουμε συμφωνία

Κυβερνητική πηγή: Έχουμε συμφωνία

Για «λευκό καπνό» μετά από σχεδόν ένα 24ωρο διαπραγματεύσεων στο ξενοδοχείο Χίλτον έκανε λόγο ανώτατη κυβερνητική πηγή λίγο μετά τις 8:30 οπότε και αποχώρησαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή έγιναν συμβιβασμοί στα βασικά καυτά θέματα. «Μένουν κάποια τεχνικά θέματα για τα βασικά προαπαιτούμενα όπως το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια και το θέμα της ενέργειας» συμπλήρωνε η ίδια πηγή.

Οι συζητήσεις για τα θέματα αυτά θα συνεχιστούν τώρα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στα μέλη των ομάδων εργασίας που συνεχίζουν την επεξεργασία των κειμένων στο Χίλτον.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είμαστε πολύ κοντά. Έμειναν μια δύο λεπτομέρειες».

Ύφεση και πρωτογενές έλλειμμα

Τις πρώτες πρωινές ώρες ολοκληρώθηκε η συμφωνία και για τους δημοσιονομικούς στόχους. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως «κανένα νέο δημοσιονομικό μέτρο δεν θα ληφθεί το 2015 και το 2016 για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί».

Ωστόσο, άλλες πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι πιθανόν να χρειαστούν και κάποια νέα μέτρα, ενώ θεωρείται επίσης ενδεχόμενο να ενταχθούν οι παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις στα προαπαιτούμενα ως «αντάλλαγμα» για κάποιες άλλες παραχωρήσεις.

Το πρωτογενές έλλειμμα ορίστηκε στο 0,25% για φέτος (αντί για 3% που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό). Για το 2016 ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι να φτάσει το 0,5% (αντικαθιστώντας το 4,5% για το 2016-2018), ενώ το 2017 θα πρέπει να φτάσει το 1,75% αντί για 4,5%. Το 3,5% που έπρεπε να επιτευχθεί τη διετία 2015-2016 ορίστηκε σαν στόχος για το 2018, αντί του αρχικού 4,5%.

Κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι αναμένεται ύφεση 0,5% και το 2016, επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016 και επισήμως ανάπτυξη 2,3% το 2017 (για φέτος η ύφεση υπολογιζόταν στο 2,1%-2,3%).Σχόλια