Κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης σε όλη την Ελλάδα

Κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης σε όλη την Ελλάδα

Πλήθος κόσμου ακολούθησε την πομπή του Επιταφίου σε ολόκληρη τη χώρα.

Από τα ωραιότερα και μελωδικότερα τροπάρια της εκκλησίας μας, τα εγκώμια που ψάλλονται από τους ιερείς και τους πιστούς κάθε Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ και περιβάλλουν με κατανυκτική ατμόσφαιρα την υμνολογία του Επιτάφιου Θρήνου.

Εικόνες από όλη την Ελλάδα:

Κρήτη

Είναι ο πιο ξεχωριστός Επιτάφιος στην Κρήτη [εικόνες]

 

Ναύπακτος

Πλήθος κόσμου στην περιφορά των Επιτάφιων στη Ναύπακτο

ναυπακτος

 

Αγρίνιο: Εντυπωσίασαν και φέτος τα χαλκούνια

Οι χαλκουνάδες έκλεψαν την παράσταση ανάβοντας  πέντε ή και περισσότερα χαλκούνια ταυτόχρονα.

Τρίπολη

Το βράδυ της Παρασκευής η πλατεία Αγίου Βασιλείου γίνεται το κέντρο του ενδιαφέροντος ολόκληρης της Τρίπολης αλλά και των γύρω περιοχών καθώς όλοι οι επιτάφιοι της Τρίπολης περνούν επιβλητικά από την κυκλική πλατεία μαγνητίζοντας τα βλέμματα του κόσμου ο οποίος παρακολουθεί τη θρησκευτική τελετή.

Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης η περιφορά Επιταφίων στην Τρίπολη – ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ

Τολό

Το έθιμο του Επιταφίου στην θάλασσα αναβιώνει τα τελευταία χρόνια και κρατάει από τότε που οι Κρήτες αποίκησαν την περιοχή φέρνοντας μαζί τους και το έθιμο αυτό, αποδίδοντας έτσι τιμές στην θάλασσα και ευλογώντας το υγρό στοιχείο που θρέφει ακόμα τους απογόνους των Κρητών, τους σημερινούς Τολιανούς.

Τολό: Μέσα στη θάλασσα η περιφορά του Επιτάφιου - ΒΙΝΤΕΟ

Ιωάννινα

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η φετινή συμμετοχή των πιστών στην περιφορά και συνάντηση των Επιτάφιων των ενοριών της πόλης των Ιωαννίνων στην κάτω πλατεία απέναντι από το Δημαρχείο.

Ιωάννινα: Πλήθος πιστών και βαθιά κατάνυξη - ΒΙΝΤΕΟ

Χίος: Η πρώτη Ανάσταση και το άλμα του παπά από το ιερό

Η Πρώτη Ανάσταση – δηλαδή ο Μέγας Εσπερινός – γιορτάζεται από την Εκκλησία , στις 9 το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό χρόνο της Αναστάσεώς Του Χριστού, αφού κανείς δεν τον είδε την ώρα εκείνη, αλλά πιστοποιήθηκε όταν βαθιά χαράματα οι Μυροφόρες γυναίκες πήγαν στο μνημείο για να αλείψουν το σώμα Του με αρώματα. Έτσι το Μέγα Θαύμα της Ανάστασης σηματοδοτείται την ίδια μέρα με την αφή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων.

Κέρκυρα: Με το έθιμο της μποτίλιας τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση στην Σπιανάδα

 

 

Σχόλια