Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας (Vid)

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Κορέας (Vid)

Η Νότια Κορέα επανέλαβε σήμερα τη μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων στα σύνορα με τον Βορρά αντιδρώντας στην τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

«Οι μεταδόσεις επαναλήφθηκαν το μεσημέρι» (03:00 ώρα Γκρίνουιτς, 05:00 ώρα Ελλάδας) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου.

Η επανάληψη αυτών των μηνυμάτων, που είχε προκαλέσει τον Αύγουστο απειλές για στρατιωτικά αντίποινα από τη Βόρεια Κορέα, γίνεται καθώς η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει την κατάλληλη απάντηση στην ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ, την Τετάρτη (6/1/2016), ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Ισχυρά μεγάφωνα τοποθετημένα στα ισχυρά στρατιωτικοποιημένα σύνορα των δύο χωρών μεταδίδουν ένα ετερογενές μείγμα μουσικής ποπ, μετεωρολογικών δελτίων και πληροφοριών ή επικρίσεων του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Αυτή η μέθοδος ψυχολογικής προπαγάνδας ανάγεται στα χρόνια της ανοικτής σύγκρουσης των δύο στρατοπέδων (1950-53), όταν κινητές μονάδες με μεγάφωνα μετακινούνταν κατά μήκος μιας εξαιρετικά ασταθούς γραμμής μετώπου.

Τα προπαγανδιστικά μηνύματα του περασμένου καλοκαιριού σε ένα πλαίσιο αυξημένης έντασης μεταξύ των δύο χωρών είχαν προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ μέχρι του σημείου να εξακοντίσει απειλές για ρίψη πυρών πυροβολικού ώστε τα μεγάφωνα να σιγήσουν.

Τελικά η Σεούλ αποσύνδεσε τα μεγάφωνα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Αυγούστου, η οποία επέτρεψε να δοθεί τέλος σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση που υπήρχε κίνδυνος να γενικευτεί σε ένοπλη σύγκρουση.

Η ανακοίνωση της πραγματοποίησης μιας νέας πυρηνικής δοκιμής προκάλεσε πλημμυρίδα διεθνών επικρίσεων, αν και οι περισσότεροι ειδικοί αμφιβάλλουν για το κατά πόσον η συσκευή που δοκιμάστηκε ήταν πράγματι μια βόμβα υδρογόνου, όπως ισχυρίζεται η Πιονγκγιάνγκ.

Ξεκίνησαν πολλές διπλωματικές διαβουλεύσεις και μια έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεσμεύθηκε να επιβαρύνει το οπλοστάσιο των κυρώσεων που επιβάλλει ήδη στη Βόρεια Κορέα έπειτα από την πραγματοποίηση των προηγούμενων δοκιμών της (2006, 2009 και 2013).

Η προσοχή στρέφεται τώρα στον κύριο σύμμαχο της Πιονγκγιάνγκ, την Κίνα, η οποία, αν και καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή, δεν έχει δείξει να είναι έτοιμη να εγκρίνει μια σημαντική αυστηροποίηση των κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας.

Δείτε βίντεο των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων προπαγάνδας:

ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

Σχόλια