Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Μάρτιν Σουλτς για ενδεχόμενο διάσπασης της ΕΕ

71 0

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην Westdeutsche Allgemeine Zeitung και άλλες εφημερίδες του οργανισμού Funke, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τον αν η αυριανή σύνοδος κορυφής της Ε.Ε με την Τουρκία για το προσφυγικό θα στεφθεί από επιτυχία.

«Δεν θα υπάρξει μάλλον οριστική επίτευξη συμφωνίας», είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Μπορώ, όμως, να φανταστώ ότι θα σημειώσουμε μερική πρόοδο», πρόσθεσε.

Προϋπόθεση για μια αποτελεσματική συμφωνία με την Τουρκία είναι να θέσουμε σε κίνηση τον ήδη υπάρχοντα μηχανισμό της ανακατανομής των 160.000 προσφύγων, υπενθύμισε ο Σουλτς, οποίος επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ενωση:

«Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία να εκκινεί από τις αιτίες της φυγής. Αν δεν το καταφέρουμε, η Ευρώπη μπορεί να διασπαστεί». Η Ευρώπη βιώνει ήδη την απόκλιση. «Τα χάσματα τα οποία δημιουργούνται, μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία της Ε.Ε.», υπογράμμισε ο Γερμανός πολιτικός.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε επίσης την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. Εκτός τούτου η Αγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι «δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο κουρδικό πρόβλημα», είπε.

Σε ορισμένα θέματα, όπως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων της ενταξιακής διαπραγμάτευση ή η απελευθέρωση του καθεστώτος θεώρησης των διαβατηρίων, η Ε.Ε. μπορεί να ανταποκριθεί, πρόσθεσε ο Σούλτς.

«Πέραν τούτων πρέπει να υποστηρίξουμε την Αγκυρα με άλλα τρία διεκ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατός ο εφοδιασμός των προσφύγων σε τρόφιμα».

ΠΗΓΗ : Newsbomb.grJoin the Conversation