«Κόφτης» στο επίδομα θέρμανσης: Οι πιο… γρήγοροι θα είναι οι «τυχεροί»!

«Κόφτης» στο επίδομα θέρμανσης: Οι πιο… γρήγοροι θα είναι οι «τυχεροί»!

Επίδομα θέρμανσης με… κόφτη προβλέπει η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, όποιος πρόλαβε το… επίδομα είδε!

Αναλυτικότερα, στην εγκύκλιο προβλέπεται «αυτόματος κόφτης» στο υπόλοιπο επίδομα, αν διαπιστωθεί υπέρβαση της δαπάνης, σε κάποια φάση εκταμίευσης των πληρωμών.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει το ποσό των 105 εκατ. ευρώ για την παροχή επιδόματος θέρμανσης, το οποίο ποσό, ωστόσο, αν ξεπεραστεί, σε περίπτωση δηλαδή που οι αιτούντες είναι περισσότεροι από όσους έχουν υπολογιστεί, οι αιτήσεις που θα έχουν παραμείνει σε εκκρεμότητα θα πληρωθούν κατ’ αναλογία, με τους εναπομείναντες χαμηλόμισθους δικαιούχους του επιδόματος, να το λαμβάνουν «ψαλιδισμένο».

«Εφόσον το υπόλοιπο του προυπολογισθέντος ποσού επιδόματος θέρμανσης, δεν επαρκεί για την κάλυψη τυχόν ποσού επιδόματος που αφορά σε εκκρεμούσες αιτήσεις, τότε αυτό (το ως άνω υπόλοιπο) θα καταβάλλεται στους δικαιούχους αναλογικά», αναφέρει επί λέξει η εγκύκλιος.

Ως εκ τούτου, αν σε κάποια φάση μέσα στο 2015 ή το 2016, εξαντληθεί το ποσό των 105 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί όλες οι αιτήσεις, τότε θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να μην ικανοποιήσει πλήρως τις υπόλοιπες αιτήσεις που εκκρεμούν, αλλά στην επόμενη καταβολή να μοιράσει αναλογικά το υπόλοιπο κονδύλι, ψαλιδίζοντας το ποσό που δικαιούται και υπολόγιζε κάθε δικαιούχος.

Ωστόσο, αυτό που δεν αναφέρει η εγκύκλιος, είναι το τι θα γίνει με όσους αγόρασαν πετρέλαιο χωρίς προκαταβολή – η οποία καταργήθηκε –, και υπολόγιζαν να εισπράξουν πίσω το επίδομα με βάση τα 25 λεπτά ανά λίτρο. Σε περίπτωση που αργήσουν και έχουν προλάβει άλλοι να εισπράξουν ολόκληρο το επίδομα, τότε όσοι απομένουν θα λάβουν λιγότερα, με βάση ό,τι απέμεινε για αυτούς.

Σημειώνεται πάντως, ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά από την πλευρά του πως οι αιτήσεις που θα υποβληθούν δε θα υπερκαλύψουν το κονδύλι, αφού όπως και πέρυσι θα υπολείπονται του αριθμού των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά είχαν υποβληθεί περίπου 1,1 εκατ. αιτήσεις έναντι 5,5 εκατ. δικαιούχων, ενώ φέτος, έναντι 2,3 εκατ. δικαιούχων υπολογίζεται ότι οι αιτήσεις δε θα ξεπεράσουν τις 700 χιλιάδες.

Διαβάστε επίσης: Οδηγίες του ΥΠΟΙΚ για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσηςΣχόλια