Κομισιόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διετούς παράτασης των συνοριακών ελέγχων

Κομισιόν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διετούς παράτασης των συνοριακών ελέγχων

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της συνθήκης Σένγκεν, βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να παραταθούν ως δύο έτη, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των χωρών της ζώνης Σένγκεν από τις μεταναστευτικές πιέσεις», υπογράμμισε η κ. Μπερτρό, ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο παράτασης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, σημείωσε ότι «Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι’ αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26, αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δε βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του».

Ακόμη, η κ. Μπερτρό τόνισε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα, απεναντίας εκτιμάται ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός θα αυξηθούν. «Αν η κατάσταση δεν αλλάξει θα μπορούσαν να συντρέξουν λόγοι που αφορούν στη δημόσια τάξη και την ασφάλεια, και να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε., όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Τέλος, αναφερόμενη σε πρόσφατα στοιχεία της Frontex, η εκπρόσωπος επεσήμανε ότι όλο και περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.Σχόλια