Κομισιόν: Αποφασίζει για την τύχη της Ελλάδας στη Σένγκεν

Κομισιόν: Αποφασίζει για την τύχη της Ελλάδας στη Σένγκεν

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό, καθώς όπως μεταδίδει η Le Monde οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ ζήτησαν από την Κομισιόν, εφαρμογή του άρθρου 26 που αποκόπτει την Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν για τα επόμενα δύο χρόνια.

Χώρες όπως η Σουηδία και η Αυστρία κατηγόρησαν ευθέως την Ελλάδα για παραλείψεις στον έλεγχο των συνόρων της και ολιγωρία όσον αφορά τη δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης, ενώ εκτόξευσαν απειλές για προσωρινό αποκλεισμό της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. Πράγματι αυτή τη φορά, τα κράτη-μέλη της ΕΕ σκέπτονται να επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους για διάστημα δύο ετών, κάτι το οποίο σημαίνει την αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ζώνης Σένγκεν. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ κάλεσαν χθες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη νομική βάση, μέσα από το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, έτσι ώστε να παραταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μέχρι και δύο χρόνια.

Ουσιαστικά η Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας και να ετοιμάσει τη σχετική έκθεση σε δύο με τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια θα δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των συνόρων της. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει διορία έως την άνοιξη για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη διαχείριση των συνόρων της.

Το αίτημα των υπουργών εσωτερικών για έξοδο της Ελλάδας από την Σενγκεν θα εξετάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη.Σχόλια