Κομισιόν: Μπήκαν τα θεμέλια για συμφωνία, όμως παραμένει η υλοποίηση όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων

Κομισιόν: Μπήκαν τα θεμέλια για συμφωνία, όμως παραμένει η υλοποίηση όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων

Ότι το χθεσινό Eurogroup «έθεσε τα θεμέλια» ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, όμως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης παραμένει η υλοποίηση όλων των συμφωνημένων προαπαιτούμενων, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ.
«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όμως οι ελληνικές Αρχές πρέπει να εκπληρώσουν τις προαπαιτούμενες ενέργειες», δήλωσε χαρακτηριστικά στις Βρυξέλλες η κ. Μπράιτχαρτ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι μόλις η Αθήνα εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα, «το Eurogroup είναι έτοιμο να συμφωνήσει για την εκταμίευση», είπε.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος, η κ. Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα συμβάλει με την τεχνογνωσία της στις συζητήσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τους πιστωτές της Ελλάδας, δηλαδή τα κράτη-μέλη.

Τέλος, αναφορικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, του οποίου η απόφαση για τη συμμετοχή ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα εξακολουθεί να εκκρεμεί, η κ. Μπράιτχαρτ αρκέστηκε στο να επαναλάβει το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup, όπου οι εταίροι εκφράζουν την ελπίδα ότι η καταρχήν συμφωνία για το χρέος και για τον αυτόματο «κόφτη» θα επιτρέψει στο Ταμείο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.Σχόλια