Κομισιόν: Δεν υπάρχει σχέδιο Β, εάν «ναυαγήσει» η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Κομισιόν: Δεν υπάρχει σχέδιο Β, εάν «ναυαγήσει» η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β, σε περίπτωση που «ναυαγήσει» η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας διεμήνυσε σήμερα η Κομισιόν, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου που αναφέρουν ότι η ΕΕ προετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση κατάργησης της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν «Δεν έχουμε σχέδιο Β, έχουμε μόνο σχέδιο Α. Διαπραγματευτήκαμε με την τουρκική κυβέρνηση, έχουμε μια συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση και έχουμε το λόγο της τουρκικής κυβέρνησης». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι τακτικές επαφές με τις τουρκικές αρχές συνεχίζονται.

Χθες, ωστόσο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοσίγιαντσιτς, επιβεβαίωσε ότι η προγραμματισμένη για το τέλος της εβδομάδας συνάντηση υψηλού επιπέδου στην οποία θα συμμετείχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αναβλήθηκε.

«Η απόφαση ήταν κοινή», ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας ότι νέα ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Politico, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ προβλέπει τη μετατροπή της Ελλάδας σε τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων, κάτι που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούσαν μέχρι τώρα να αποφύγουν.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, το προσχέδιο – στο οποίο πρωτοαναφέρθηκε η γερμανική Bild τη Δευτέρα – αναφέρει ότι τα ελληνικά νησιά θα χρησιμεύσουν όχι μόνο ως κέντρα υποδοχής για τους πρόσφυγες, αλλά και ως ημιμόνιμα στρατόπεδα προσφύγων, όπως αυτά που βρίσκονται στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία και το Λίβανο.Σχόλια