Κομισιόν: Δεν πρέπει να χαθεί το «μομέντουμ – καταγραφή προόδου στο επερχόμενο Eurogroup

Κομισιόν: Δεν πρέπει να χαθεί το «μομέντουμ – καταγραφή προόδου στο επερχόμενο Eurogroup

Έχει σημειωθεί πρόοδος και δεν πρέπει να χαθεί το «μομέντουμ», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, προσθέτοντας ότι «η επιτυχία» της αποστολής εξαρτάται από «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όχι μόνο από την Επιτροπή».

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι συζητήσεις προχωράνε «καλά» και αναζητείται μια συμφωνία σ’ ένα πακέτο μέτρων «αξιόπιστο» και «κοινωνικά δίκαιο», ενώ επεσήμανε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που τέθηκαν στη συμφωνία του Αυγούστου πρέπει να γίνουν «σεβαστοί». «Εργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές και τους άλλους θεσμούς για τη γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης», ανέφερε.

Όσον αφορά το επερχόμενο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος το χαρακτήρισε ως μια «σημαντική στιγμή» προκειμένου να καταγραφεί η «πρόοδος που έχει σημειωθεί», ωστόσο, η πρόθεσή του να μην προβεί σε «εικασίες» αναφορικά με «ημερομηνίες», επιβεβαιώνει ότι μέχρι τότε δεν θα έχει υπάρξει πιθανότατα συμφωνία.

Τέλος, έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συνομιλίες», ερωτηθείς για τις συζητήσεις που έγιναν στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το ελληνικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

 Σχόλια