Κομισιόν: Δεν θα παίξουμε με τα κριτήρια για την απελευθέρωση των τουρκικών θεωρήσεων

Κομισιόν: Δεν θα παίξουμε με τα κριτήρια για την απελευθέρωση των τουρκικών θεωρήσεων

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να χαλαρώσει τα κριτήριά της για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια, παρείχε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς απευθυνόμενος στη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

«Δεν θα παίξουμε με αυτά τα κριτήρια», ήταν το μήνυμα του κ. Τίμερμανς, αναφερόμενος στα 72 προαπαιτούμενα που η Τουρκία πρέπει να πληροί προκειμένου οι Τούρκοι πολίτες να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα.

«Η ευθύνη εναπόκειται στην Τουρκία, λένε ότι μπορούν να το κάνουν» επισήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο κ. Τίμερμανς σημείωσε επίσης τις ανησυχίες που εξέφρασαν ευρωβουλευτές αναφορικά με τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, όμως επανέλαβε την πάγια θέση των Βρυξελλών ότι η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα είναι η καλύτερη οδός για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

«Εάν θέλουν να πλησιάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο πολύ, αφήστε τους να αποδείξουν ότι μπορούν», είπε, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή η απόσταση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας αυξάνεται παρά μειώνεται.

Και ενώ η προοπτική της κατάργησης των θεωρήσεων για 75 εκατομμύρια Τούρκους έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σε μια εποχή που δέχονται πιέσεις για τον περιορισμό της μετανάστευσης, αναμένεται σύσταση της Κομισιόν την Τετάρτη προς τα κράτη μέλη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η απελευθέρωση των θεωρήσεων όσο και το «ξεπάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αποτελούν μέρος της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών.

 Σχόλια