Κομισιόν: Διάθεση 54.000 θέσεων για την επανεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία

Κομισιόν: Διάθεση 54.000 θέσεων για την επανεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία

Σε συνέχεια της συμφωνίας της περασμένης Παρασκευής μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, η Κομισιόν ενέκρινε πρόταση τροποποίησης απόφασης της Συνόδου Κορυφής για τη μετεγκατάσταση προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από την Ιταλία και την Ελλάδα, ώστε όσες θέσεις έχουν απομείνει από αυτό το πρόγραμμα να χρησιμοποιηθούν για απευθείας μετεγκαταστάσεις Σύρων από την Τουρκία στην Ε.Ε..

Με την εν λόγω τροποποίηση, 54.000 θέσεις οι οποίες είχαν προβλεφθεί για μετεγκατάσταση διατίθενται τώρα με σκοπό την επανεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία στην Ε.Ε.. Η πρόταση ανταποκρίνεται στην ανάγκη δέσμευσης περισσότερων θέσεων για επανεγκατάσταση ατόμων από την Τουρκία, σε συνέχεια της συμφωνίας της Παρασκευής για επανεγκατάσταση ενός Σύρου από την Τουρκία για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός από την Τουρκία μετά την παράτυπη άφιξή του στα ελληνικά νησιά.

Το εν λόγω σχήμα 1 προς 1 στοχεύει στην γρήγορη αντικατάσταση των ροών παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν υπό επικίνδυνες συνθήκες το Αιγαίο με μια εύρυθμη και νόμιμη διαδικασία επανεγκατάστασης.

Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας την περασμένη Παρασκευή, προσφέρουμε στους αιτούντες άσυλο μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση από το να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο σε επικίνδυνες θαλάσσιες οδούς. Τα κράτη – μέλη πρέπει τώρα να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να διασφαλίσουν την εύρυθμη, αποτελεσματικά ελεγχόμενη και ασφαλή άφιξη και εισδοχή στην Ευρώπη για τα πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας στην Τουρκία».

Προκειμένου να λειτουργήσει το πρόγραμμα, τα κράτη – μέλη, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, «πρέπει να διαθέσουν επαρκή αριθμό θέσεων επανεγκατάστασης εντός του πλαισίου των υφιστάμενων δεσμεύσεών τους. Η πρόταση θα τροποποιήσει την απόφαση μετεγκατάστασης ώστε να μπορέσουν τα κράτη – μέλη να τηρήσουν τις ανθρωπιστικές τους δεσμεύσεις με την εισδοχή Σύρων στα εδάφη τους απευθείας από την Τουρκία.

»Ο αριθμός των Σύρων που επανεγκαθίστανται θα αφαιρείται από τις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης των κρατών μελών», κατέληξε ο επίτροπος.Σχόλια