Κομισιόν: Ενθαρρύνουμε το διάλογο Ελλάδας – Αλβανίας για ζητήματα που επιδέχονται διευκρίνισης

Κομισιόν: Ενθαρρύνουμε το διάλογο Ελλάδας – Αλβανίας για ζητήματα που επιδέχονται διευκρίνισης

Ότι η Κομισιόν χαιρετίζει την πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, αναφορικά με τα μεταξύ τους «εκκρεμή ζητήματα», σημείωσε η εκπρόσωπός της, Μάγια Κοντσίγιαντσιτς, ερωτηθείσα ποια είναι η επίσημη θέση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το τσάμικο, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην Αθήνα η δήλωση του επιτρόπου Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν ότι «Ελλάδα και Αλβανία βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για το ζήτημα των τσάμηδων», σε ερώτηση της ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη.

Όπως είπε η κ. Κοντσίγιαντσιτς, η Επιτροπή «χαιρέτισε την πρόταση από ελληνικής πλευράς για δημιουργία πλατφόρμας, η οποία θα επιτρέπει έναν πιο εποικοδομητικό διάλογο πάνω σε όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών που επιδέχονται διευκρίνισης».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι σε ό,τι αφορά στις διμερείς διαφορές, οι Βρυξέλλες δε λαμβάνουν θέση.

«Όπως εξήγησα, αναφορικά με την Ελλάδα και την Αλβανία, η Επιτροπή ενημερώθηκε νωρίτερα μέσα στη φετινή χρονιά και από τις δύο χώρες ότι υπήρχε η πρόθεση ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ τους για έναν αριθμό εκκρεμών ζητημάτων, τα οποία χρήζουν περαιτέρω αποσαφήνισης, προκειμένου να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις. Η Επιτροπή δεν προχώρησε πέρα από αυτό, δεν πήρε καμία θέση για τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι η Επιτροπή ενθαρρύνει τις δύο χώρες να συνεχίσουν ως προς τις δεσμεύσεις τους, και πως σε αυτό το πνεύμα απάντησε σε αριθμό ερωτήσεων ευρωβουλευτών.

Σημειώνεται ότι πάγια θέση του ελληνικού κράτους προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι δεν υπάρχει θέμα τσάμηδων.Σχόλια