Κομισιόν: Ενθαρρυντική η μείωση αφίξεων προσφύγων & μεταναστών στα ελληνικά νησιά

Κομισιόν: Ενθαρρυντική η μείωση αφίξεων προσφύγων & μεταναστών στα ελληνικά νησιά

Στη μείωση στις ημερήσιες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, σημειώνοντας ότι πλέον είναι λιγότερες από 1.000 σε ημερήσια βάση, ενώ στο παρελθόν ξεπερνούσαν τις 2.000.

«Αυτή η μικρή μείωση είναι ενθαρρυντική», σημείωσε η ίδια εκφράζοντας την ικανοποίηση της Επιτροπής σχετικά.

Αναφερόμενη στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για τις επιστροφές των μεταναστών στην Τουρκία, η κ. Μπερτό είπε πως πραγματοποιούνται ήδη οι επιστροφές των παράτυπων μεταναστών στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, σημειώνοντας πως στις 24 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 76 μετανάστες και στις 25 Μαρτίου ακόμη 71.

Ακόμη, σημείωσε ότι οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές, αναμένεται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με το σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία (βάσει της φόρμουλας «ένας προς έναν») στις 4 Απριλίου.

Στο ίδιο θέμα, η κ. Μπερτό υπενθύμισε πως η Επιτροπή τελεί εν αναμονή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων σε Ελλάδα και Τουρκία, έτσι ώστε να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω συμφωνία.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, σημείωσε πως οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις αφορούν στην αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας, ενώ προσέθεσε πως οι όποιες αλλαγές είναι «απόλυτα συμβατές με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο».

Η Τουρκία, από την άλλη, συνέχισε η ίδια, καλείται να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην προστασία των προσφύγων όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Γενεύης.

Σύμφωνα με τη Νατάσα Μπερτό, στελέχη της Επιτροπής βρίσκονται σε επαφή με την Άγκυρα γι´ αυτό το σκοπό, ενώ ο συντονιστής για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Φερβέι, θα μεταβεί στην τουρκική πρωτεύουσα για να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Ερωτηθείσα σχετικά με το αν είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο η κράτηση ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία, είπε πως σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται, «ως ύστατη λύση».

Παράλληλα, σχολιάζοντας την αποχώρηση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων από τα hotspots, καθώς αμφισβητούν τη νομιμότητα της ευρωτουρκικής συμφωνίας, η κ. Μπερτό επανέλαβε πως η συμφωνία είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, σέβεται την αρχή της μη επαναπροώθησης και την υποχρέωση για εξατομικευμένη εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Στο ίδιο θέμα προσέθεσε επίσης πως η συνεργασία με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα «αναμένεται να συνεχιστεί με εποικοδομητικό τρόπο».

Όπως ανέφερε η κ. Μπερτό, η Frontex έλαβε προσφορές από 19 κράτη-μέλη (47 υπαλλήλους που θα συνδράμουν στην επανεισδοχή ατόμων στην Τουρκία και 492 αστυνομικούς), ενώ η EASO έλαβε προσφορές από 16 χώρες (396 εμπειρογνώμονες ασύλου και 22 διερμηνείς). Από αυτούς, 170 άτομα έχουν ήδη προταθεί και θα ξεκινήσει η αποστολή τους στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα επιπλέον υλική βοήθεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, δύο φορτηγά έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα με 150 ηλεκτρικές θερμάστρες, 100 κρεβάτια, 50 σκηνές, 150 συναγερμούς πυρκαγιάς, 32 πυροσβεστήρες και 500 κουβέρτες που παρέχονται από τη Σουηδία, καθώς και 100 κρεβάτια και 1000 μαξιλάρια από τη Γερμανία.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, χαιρέτισε την ουσιαστική αυτή προσφορά σημειώνοντας: «Από τον περασμένο Δεκέμβριο, που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την υποστήριξη των προσφύγων, 17 χώρες έχουν προσφέρει υλική βοήθεια, συμβάλλοντας στην παράδοση περισσότερων από 87.000 αντικειμένων.

Ευχαριστώ όλες τις χώρες που έχουν διαθέσει βοήθεια μέχρι στιγμής και ιδίως τις εθνικές αρχές πολιτικής προστασίας. Χρειάζονται ακόμη περισσότερες προσφορές, καθώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι ανθρωπιστικές ανάγκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα».Σχόλια