Κομισιόν: Η συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο

Κομισιόν: Η συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο

Ότι μια συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, εκτίμησε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, περιγράφοντας παράλληλα τα τρία στάδια που πρέπει να ακολουθηθούν έτσι ώστε να γίνει δυνατή η συμφωνία.

Αναλυτικά, και σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, το πρώτο στάδιο έχει ήδη ολοκληρωθεί από χτες και αφορούσε στην έγκαιρη αποστολή του αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο πρόγραμμα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Στο δεύτερο στάδιο, ο ESM έδωσε εντολή στην Κομισιόν να προχωρήσει στη διερεύνηση των τριών στοιχείων που θα κρίνουν το πρόγραμμα: πρώτον, το κατά πόσο αποτελεί κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης, δεύτερον τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και τρίτον, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Αυτή η έκθεση των θεσμών πρέπει να είναι έτοιμη εγκαίρως για το Eurogroup του Σαββάτου», τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Το τρίτο στάδιο, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, είναι η αποστολή των αξιόπιστων προτάσεων από την Αθήνα μέσα στη σημερινή ημέρα έτσι ώστε να αξιολογηθούν από τους θεσμούς πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του χρέους ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε την πάγια θέση του προέδρου της Επιτροπής, ότι προέχει η συμφωνία πάνω στις μεταρρυθμίσεις και στην αιρεσιμότητα, και πως μια συζήτηση για το χρέος μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

Σχόλια