Κομισιόν: Η Τουρκία δεν έχει ικανοποιήσει ούτε τις μισές προϋποθέσεις για κατάργηση της βίζας

Κομισιόν: Η Τουρκία δεν έχει ικανοποιήσει ούτε τις μισές προϋποθέσεις για κατάργηση της βίζας

Λιγότερες από τις μισές προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της έχει ικανοποιήσει μέχρι στιγμής η Τουρκία, την ώρα που η συγκεκριμένη προθεσμία εκπνέει σε μόλις δέκα ημέρες.

Αναλυτικότερα και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Marta Cygan, διευθύντρια της Κομισιόν για ζητήματα μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, ανακοίνωσε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει (πλήρως ή μερικώς) μόλις 35 από τις 72 προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί από την ΕΕ. Η ίδια, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθέτησης.

Σημειώνεται ότι πλέον, τα περιθώρια έχουν αρχίσει να στενεύουν για τη γειτονική χώρα, αφού η προθεσμία για την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων λήγει στις 30 Απριλίου και στις 4 Μαΐου η Κομισιόν θα πρέπει να ενημερώσει το Ευρωκοινοβούλιο για το εάν η Τουρκία πρόλαβε να καλύψει τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να χαλαρώσει τις απαιτήσεις βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν σε χώρες που ανήκουν σε αυτήν. Ως προϋπόθεση, ωστόσο, για την άρση των περιορισμών, η Τουρκία θα πρέπει να ικανοποιήσει μια σειρά από όρους, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν πρόκειται να μετριαστούν.Σχόλια