Κομισιόν: Καλύτερες από τις αναμενόμενες οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Κομισιόν: Καλύτερες από τις αναμενόμενες οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Καλύτερες του αναμενόμενου είναι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας το 2015, όπως σχολίασε σχετικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνικα Μπράιντχαρντ, με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εurostat.

Αναλυτικότερα, πρωτογενές πλεόνασμα καλύτερο του αναμενομένου εμφάνισε η Ελλάδα το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εurostat, ενώ και σε σχέση με το συνολικό έλλειμμα η επίδοση ήταν επίσης καλύτερη.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε το 2015 στο 7,2% του ΑΕΠ, επίδοση που ήταν μεν η χειρότερη της ευρωζώνης, ωστόσο ήταν καλύτερη σε σχέση με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν του περασμένου Φεβρουαρίου, που ανέβαζαν το έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η θετική εξέλιξη για την Ελλάδα από τα σημερινά στοιχεία της Εurostat αφορά στη δημοσιονομική επίδοση που λαμβάνεται υπόψη στο μνημόνιο, και αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως σημείωσε σχετικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνικα Μπράιντχαρντ, η επίδοση της Ελλάδας ήταν καλύτερη του αναμενόμενου γιατί καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, ενώ ο προϋπολογισμός του 2015 είχε στόχο ένα πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Πρόκειται για απόκλιση μιας ποσοστιαίας μονάδας από το στόχο, αλλά προς τη θετική κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά στο χρέος, από τα κοινοτικά στοιχεία προκύπτει ότι το 2015 κυμάνθηκε στα 311,452 δισ. ευρώ ή 176,9% του ΑΕΠ, επίδοση που είναι η χειρότερη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη.

Αναφερόμενη τέλος στην πορεία των διαπραγματεύσεων με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κ. Μπράιντχαρντ υπογράμμισε ότι η αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup είναι μια ευκαιρία για να διαπιστωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.Σχόλια