Κομισιόν κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση στη Μόρια – Μουζάλας: Έχουμε ευθύνη

Κομισιόν κατά της κυβέρνησης για την κατάσταση στη Μόρια – Μουζάλας: Έχουμε ευθύνη

Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά κλήθηκε να σχολιάσει η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ν. Μπερτό, η οποία ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ανεπαρκής και υπενθύμισε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, δηλώνει έτοιμη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές οικονομικά και τεχνικά προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει «οικονομική και τεχνική στήριξη», δήλωσε η Ν. Μπερτό.

Σημείωσε δε, ότι η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είναι έτοιμη να τα χρηματοδοτήσει.

Παραδοχή Μουζάλα: Έχουμε ευθύνη για την κατάσταση στα hot spots

Κληθείς να απαντήσει στη Βουλή για την κατάσταση που επικρατεί στο hot spot της Μόριας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, έκανε αυτοκριτική στην κυβέρνηση, αλλά έριξε και ευθύνες στην αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση προσπάθησε από Νοέμβριο να το λύσει το θέμα δυστυχώς επικράτησε ένας λαϊκισμός στηριζόμενος πάνω σε ένα πραγματικό πρόβλημα – καλώ πάλι τους νησιώτες να βοηθήσουν – έχουν πέσει θύματα μίας προπαγάνδας που λέει να φύγουν οι μετανάστες ξαναλέω αν φύγουν οι μετανάστες πέφτει η συμφωνία θα αρχίσουν οι περσινές ροές 2.500 έως και 7.000 κάθε μέρα» είπε ο κ. Μουζάλας στη Βουλή.

Παραδέχτηκε, βέβαια, ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη», ξεκαθαρίζοντας ότι « οι ομάδες μας εκεί  προσπαθούν να την ελαφρύνουν».Σχόλια