Κομισιόν: Οποιαδήποτε δράση στα  σύνορα των Σκοπίων μόνο σε συνεργασία με την Ελλάδα και τη Frontex

Κομισιόν: Οποιαδήποτε δράση στα σύνορα των Σκοπίων μόνο σε συνεργασία με την Ελλάδα και τη Frontex

«Οποιαδήποτε δράση στα σύνορα των Σκοπίων θα πρέπει να αναλαμβάνεται σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τη Frontex», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Έρνστ Τόβε.

Σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, η Επιτροπή καλωσορίζει τη βοήθεια από κράτη-μέλη της ΕΕ προς τα Σκόπια για να στηρίξουν τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ελλάδα. Η Ερνστ Τόβε ανέφερε ότι επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρωπαϊκής βοήθειας έχουν δοθεί στα Σκόπια για να βελτιώσει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά της και συγκεκριμένα για να διενεργούνται συστηματικοί έλεγχοι και καλύτερη εποπτεία των συνόρων, καθώς και ταυτοποίηση και καταγραφή των υπηκόων τρίτων χωρών.

Η Έρνστ Τόβε τόνισε ότι η βοήθεια αυτή δε χρηματοδοτεί το χτίσιμο κανενός φράχτη, γιατί όπως είπε, «το έργο της Επιτροπής στοχεύει στη διαχείριση των συνόρων και όχι στο κλείσιμό τους».

Σχετικά με την κατασκευή των hotspots στα ελληνικά νησιά, η ίδια εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της Επιτροπής για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες και πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένουν πως κι άλλα hotspots θα είναι λειτουργικά.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο οι δραστηριότητες στα σύνορα των Σκοπίων οδηγούν στην απομόνωση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι η Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τα κράτη-μέλη της στη διαχείριση αυτής της άνευ προηγουμένου μεταναστευτικής ροής και πρόσθεσε ότι η απάντηση της ΕΕ για την προσφυγική κρίση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα και όχι κατά της Ελλάδας. Τόνισε, παράλληλα, ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής, υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στην καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση βελτίωσης.ΠΗΓΗ : Newsbomb.grΣχόλια