Κομισιόν: Τον Οκτώβριο η πρώτη αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος

Κομισιόν: Τον Οκτώβριο η πρώτη αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος

Ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο, με στόχο να προλειανθεί ο δρόμος για την έναρξη των συζητήσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο κορυφαίους αξιωματούχους της Κομισιόν, δύο ημέρες πριν το Eurogroup του Σαββάτου.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η αξιολόγηση δε γίνεται να ξεκινήσει πριν τις 20 Σεπτεμβρίου, λόγω της εκλογικής αναμέτρησης. «Πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα» τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμενιά, μιλώντας στο Reuters.

Σχετικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Γκραμενιά απέκλεισε την πιθανότητα ονομαστικής διαγραφής του ελληνικού χρέους. Η βιωσιμότητά του, διευκρίνισε, μπορεί να επέλθει μέσω της παράτασης των ωριμάνσεων.

Την ίδια ώρα, ανώνυμη πηγή της Κομισιόν σημειώνει σχετικά ότι «Η πρώτη αξιολόγηση είναι ένα υπό διαπραγμάτευση ζήτημα», εκτιμώντας ότι θα επέλθουν αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα, λόγω της αναμόρφωσης των οικονομικών δεδομένων.

Σημαντικό ρόλο, προσθέτει η ίδια πηγή, θα διαδραματίσουν και τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, τα οποία επίσης, αναμένονται εντός του Οκτωβρίου.

Σημειώνεται τέλος ότι στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το Σάββατο, αναμένεται να εξεταστούν οι μεταρρυθμίσεις που εντάσσονται στο ελληνικό πρόγραμμα.Σχόλια