Κομισιόν: Xαιρέτισε τη συμφωνία της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού

Κομισιόν: Xαιρέτισε τη συμφωνία της ΕΕ για τη διαχείριση του προσφυγικού

Τη συμφωνία των 28 Ευρωπαίων ηγετών κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής σε μια «ευρωπαϊκή προσέγγιση» για τη διαχείριση του προσφυγικού, χαιρέτισε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες οι 28 συμφώνησαν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου σε κάποιες βασικές αρχές, όπως να πατάξουν τα δίκτυα διακινητών, να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα και να δώσουν ένα τέλος στη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Ωστόσο, υπό αμφισβήτηση θέτουν διεθνείς οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη συμβατότητα των χθεσινών αποφάσεων με το διεθνές δίκαιο ?και ειδικότερα τη Συνθήκη της Γενεύης.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γουίλιαμ Σπίντλερ, σε δηλώσεις του, εξέφρασε τις ανησυχίες του οργανισμού για «κάθε ρύθμιση που αφορά τη μαζική επιστροφή ατόμων από τη μία χώρα στην άλλη, χωρίς να έχουν επαρκώς διευκρινιστεί οι εγγυήσεις για την προστασία των προσφύγων σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού «ένας αιτών άσυλο πρέπει να επιστρέφεται σε ένα τρίτο κράτος, μόνο εφόσον (α) την ευθύνη για την αξιολόγηση της συγκεκριμένης αίτησης ασύλου επί της ουσίας την έχει η τρίτη χώρα (β) ο αιτούμενος άσυλο θα προστατεύεται εκεί από παράνομη επαναπροώθηση (γ) το άτομο θα είναι σε θέση να ζητήσει και, αν του αναγνωριστεί, να απολαύσει άσυλο, σύμφωνα με τα αποδεκτά διεθνή πρότυπα, έχοντας πλήρη και ουσιαστική πρόσβαση στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην υγειονομική περίθαλψη και, εφόσον απαιτείται, στην κοινωνική πρόνοια».

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία (ΔΑ) έκανε λόγω για «ηθικά και νομικά κενά» της χθεσινής συμφωνίας για ανταλλαγή προσφύγων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η ΔΑ αμφισβητεί έντονα την έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας» εν γένει, καθώς υπονομεύει το ατομικό δικαίωμα για πλήρη και δίκαια επεξεργασία του αιτήματος ασύλου και μπορεί να οδηγήσει σε απελάσεις ατόμων στη χώρα καταγωγής τους – κατά παράβαση της αρχής της μη επαναπροώθησης. «Στην περίπτωση της Τουρκίας, ιδίως, υπάρχει τεράστια πηγή ανησυχίας δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης και της μεταχείρισης των μεταναστών και των προσφύγων» προσθέτει η ΔΑ.Σχόλια