«Κομμένο» στα δύο το Αιγαίο, λόγω τουρκικής άσκησης

«Κομμένο» στα δύο το Αιγαίο, λόγω τουρκικής άσκησης

Σε εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα το πρωί η τουρκική άσκηση EFES 2016 (Έφεσος 2016), στην οποία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες συμμετέχουν σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, χωρίς την παρουσία πολεμικών πλοίων.

Την ίδια ώρα, η ένταση στο Αιγαίο είναι δεδομένη, και έχει εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή των Οινουσσών και την παρακείμενη νησίδα Πασά, στον αέρα και στη θάλασσα, με πλήθος τουρκικών προκλητικών ενεργειών, όπως για παράδειγμα την παρενόχληση, τη Μεγάλη Παρασκευή, Έλληνα ψαρά στην περιοχή των Οινουσσών και την πτήση ενός τουρκικού αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας τύπου CN-235 σε πολύ χαμηλό ύψος (έως και 200 πόδια) πάνω από τον Πασά.

Μάλιστα, οι Τούρκοι έφτασαν στο σημείο να παρενοχλήσουν και Ολλανδική φρεγάτα που συμμετέχει στη ΝΑΤΟική δύναμη στο Αιγαίο.

«Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας και τη σταθερότητα στο Αιγαίο προς όφελος της ευρύτερης περιοχής», σημείωσε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, δείχνοντας ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τις ΗΠΑ.

Δεδομένων των παραπάνω, η τουρκική άσκηση έρχεται ίσως στην πιο χειρότερη στιγμή.

Στο πλαίσιο της άσκησης, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν δεσμεύσει για ένα μήνα (4 Μαΐου – 4 Ιουνίου) μια σημαντική έκταση στο Ανατολικό Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι η άσκηση, σε συνδυασμό με εκτάσεις που δέσμευσαν οι Τούρκοι με δύο NAVTEX για βολές (329/16) και Έρευνα και Διάσωση (321/16), κόβει επί της ουσίας το Αιγαίο στα δύο.Σχόλια