Κόσοβο: Μέχρι κι ο αδερφός του πρωθυπουργού ζήτησε άσυλο στην ΕΕ!

89 0

Σε μία κίνηση ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στο Κόσοβο -στο οποίο πέρυσι είχε καταγραφεί το μεγαλύτερο κύμα μετανάστευσης προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης- ο πρωθυπουργός της χώρας Ισά Μουσταφά παραδέχθηκε πως μέχρι κι ο αδελφός του είχε ζητήσει τον προηγούμενο χρόνο άσυλο.

«Θα είμαι ανοικτός, και ανίψια μου είχαν φύγει αλλά πλέον γύρισαν» ανέφερε ο κοσοβάρος πρωθυπουργός.

Αρχικά, ΜΜΕ της χώρας είχαν αποκαλύψει ότι ο αδελφός του πρωθυπουργού είχε προσπαθήσει να πάρει άσυλο σε χώρες της δυτικής Ευρώπης. Μετά το θόρυβο, ο Μουσταφά επιβεβαίωσε (με ανάρτηση στο Facebook) πως αυτό ίσχυε και πως ο αδελφός του, Ρακίπ, είχε ζητήσει άσυλο για ιατρικούς λόγους.

«Διάβασα ότι αδελφός μου ήταν μεταξύ των αιτούντων άσυλο για ιατρικούς λόγους. Είναι αλήθεια» έγραψε ο πρωθυπουργός.

Το κύμα από το Κόσοβο ήταν εντονότερο στις αρχές του 2015, πριν το μεγάλο κύμα σύρων προσφύγων μέσω του βαλκανικού διαδρόμου, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή -μέσω του ίδιου διαδρόμου και συνήθως με προορισμό, και πάλι, τη Γερμανία.

Tον περυσινό Μάρτιο, υπολογίζεται ότι περίπου 70.000 Κοσοβάροι είχαν υποβάλει αίτημα για άσυλο σε χώρες της ΕΕ. Μέχρι το μεγάλο κύμα των σύρων προσφύγων, ήταν μακράν η μεγαλύτερη ομάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλούντο τα ΜΜΕ της χώρας για τον αδελφό του πρωθυπουργού, ο Ρακίπ Μουσταφά είχε περάσει μέσω Ουγγαρίας (πριν κλείσουν τα σερβο-ουγγρικά σύνορα) και είχε ζητήσει άσυλο πρώτα στη Γαλλία και μετά στη Γερμανία. Προηγουμένως, είχε νοσηλευτεί στα Τίρανα.Join the Conversation