Κοτζιάς: Ελλάδα & πΓΔΜ οφείλουν και θα ζήσουν μαζί, εν ειρήνη

Κοτζιάς: Ελλάδα & πΓΔΜ οφείλουν και θα ζήσουν μαζί, εν ειρήνη

«Η Ελλάδα και η πΓΔΜ οφείλουν και θα ζήσουν μαζί, εν ειρήνη, συνεργασία και προκοπή. Εφόσον και μόλις λυθεί το ονοματολογικό και χτυπηθεί κάθε είδους αλυτρωτισμός, οι δύο χώρες θα βαδίσουν μαζί τον δρόμο της ΕΕ και των δομών ασφάλειας. Η Ελλάδα θα γίνει ο υποστηρικτής και μεσολαβητής μιας τέτοιας πορείας», σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς, ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που μίλησε στην ετήσια Συνάντηση Διπλωματών στα Σκόπια, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του και αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Νίκολα Πόποσκι.

Ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διμερών σχέσεων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δύο χώρες βρίσκονται συνολικά σε έναν καλό δρόμο περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεών τους.

Αναφερόμενος στην καλή προσωπική του σχέση με τον υπουργό της γειτονικής χώρας σημείωσε ότι έχουν γίνει βήματα μπροστά στις σχέσεις των δύο χωρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Είναι φανερό ότι η ανασφάλεια ως προς την αποδοχή ύπαρξης του κράτους σας, αλλά και ο αλυτρωτισμός εξέθρεψαν επί αρκετό χρονικό διάστημα αισθήματα δυσπιστίας. Σήμερα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι προσωπικές μας σχέσεις με τον Νίκολα μιλάνε από μόνες τους. Οι σχέσεις των τεσσάρων της Βαλκανικής (Ελλάδα, πΓΔΜ, Βουλγαρία, Αλβανία) επίσης. Ο δρόμος, βέβαια, είναι ακόμα μακρύς, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να τον διανύσουμε, έτσι νομίζω και ελπίζω, σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

Ακόμη, ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα εκτιμά θετικά την ύπαρξη της πΓΔΜ, στην οποία είναι πρώτη σε επενδύσεις και εμπόριο, σε τουρισμό και διακοινοτικές επαφές, αλλά ταυτόχρονα, όμως, έθεσε το ζήτημα του αλυτρωτισμού από την άλλη πλευρά και παρατήρησε: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει υπέρβαση ενός αλυτρωτισμού, που κατά τη γνώμη μας δε βοηθά σε τίποτα, αλλά και ούτε υποστηρίζεται από ιστορικές και παρούσες πραγματικότητες».

Πηγή φωτογραφίας: naftemporiki.gr

 

Σχόλια