Κοτζιάς: Οι Τούρκοι πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν

Κοτζιάς: Οι Τούρκοι πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν

Ότι η χώρα πρέπει να κρατήσει «ανοιχτούς όλους τους δίαυλους επικοινωνίας» με την Άγκυρα «ώστε να μην προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha.

«Εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο, οι γείτονές μας είναι πολύ νευρικοί», αλλά πρέπει «να καταλάβουν ότι χρειάζονται σχέσεις καλής γειτνίασης, στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού Δικαίου, και ότι δεν πρέπει να βγάζουν την εσωτερική τους κρίση προς τα έξω», είπε ακόμη ο κ. Κοτζιάς.

«Κάθε υπουργείο έχει ένα μέσο με το οποίο δρα, το δικό μας μέσο λέγεται διπλωματία και διαπραγμάτευση. Η χώρα είναι καλά όταν το δικό μας το μέσο, η διπλωματία και η διαπραγμάτευση, είναι το μέσο με το οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα» πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κ. Κοτζιάς παρατήρησε ότι «η ένταση στο Αιγαίο δεν είναι η μεγαλύτερη που είχαμε ποτέ», σημειώνοντας ότι «στην εποχή Ερντογάν δεν είχαμε θερμά επεισόδια στο Αιγαίο».

Οι Τούρκοι «πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε οι καλύτεροι γείτονες που μπορούν να έχουν» συνέχισε ο κ. Κοτζιάς.

«Είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τη νευρικότητα του γείτονά μας. Νομίζω ότι και εκείνος πρέπει να αντιληφθεί -και συχνά αντιλαμβάνεται- ότι οι καλές σχέσεις γειτνίασης με την Ελλάδα είναι και οι μόνες τις οποίες μπορεί να έχει αυτή την περίοδο. Διότι, όπως γνωρίζετε, μέχρι πριν λίγους μήνες ήταν τσακωμένοι με τους Ρώσους, τσακωμένοι στη Συρία, τσακωμένοι στο Ιράκ, ενώ με τους Αρμένιους δεν έχουν πολλές σχέσεις», συμπλήρωσε.

«Εμείς έχουμε καταστήσει γνωστό σε όλους τους συμμάχους μας και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι καμιά φορά η Τουρκία συμπεριφέρεται με μια νευρικότητα που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες φυσιολογικής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων», σημείωσε ακόμη ο κ. Κοτζιάς.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει ανάγει το εσωτερικό πραξικόπημα στο κριτήριο του άπαντος», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα από την αρχή καταδίκασε το πραξικόπημα στην Τουρκία και υπερασπίζεται παγκοσμίως την άποψη της υπεράσπισης των δημοκρατικών θεσμών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη σαφή διάκριση εξουσιών που ευτυχώς, όπως είπε, έχουμε στην Ελλάδα «και οφείλουμε να γίνεται σεβαστή, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε κάθε άλλη χώρα».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την χθεσινή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στην Άγκυρα ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «είναι καλό όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να κρατούν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία, να συζητούν με την Τουρκία όλα τα προβλήματα ή και τις πιθανές λύσεις που υπάρχουν μπροστά μας, χωρίς όμως να κάνουν -και δεν νομίζω ότι έγινε- υποχώρηση από τις αρχές του κράτους Δικαίου της Ευρώπης».Σχόλια