Κοτζιάς: Θετικά βήματα αλλά και διαφωνίες στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Κοτζιάς: Θετικά βήματα αλλά και διαφωνίες στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Θετικά βήματα, αλλά και διαφωνίες οι οποίες καταγράφηκαν, σημειώθηκαν στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Διάσκεψης της Γενεύης, η οποία θα συνεχίσει τις εργασίες της και τις επόμενες ώρες.

«Στις συζητήσεις που είχαμε ακούσαμε πολλές ιδέες, υπήρξαν διαφωνίες. Βεβαίως, δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων στις εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και Ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, ενώ επεσήμανε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες και εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι το ζήτημα της Κύπρου, είναι θέμα παράνομης κατοχής.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στη δημιουργία μιας διεθνής ομάδας που θα παρατηρεί για το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων», πρόσθεσε, όσον αφορά τον έλεγχο αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

«Για πρώτη φορά χθες τέθηκαν χάρτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων», είπε ακόμη ο κ. Κοτζιάς, ενώ προανήγγειλε ότι μετά από την ολοκλήρωση των σημερινών συνομιλιών στη Γενεύη, θα εκδοθεί ανακοινωθέν που θα περιγράφει τα επόμενα βήματα μέχρι της 23 Ιανουαρίου, όταν και προγραμματίζεται να διεξαχθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων.Σχόλια