Κοτζιάς & Τσαβούσογλου: Το προσφυγικό δεν είναι θέμα Ελλάδας ή Τουρκίας

Κοτζιάς & Τσαβούσογλου: Το προσφυγικό δεν είναι θέμα Ελλάδας ή Τουρκίας

Το προσφυγικό δεν είναι θέμα Ελλάδας ή Τουρκίας, είναι ένα «παγκόσμιο πρόβλημα, που αφορά όλη την Ευρώπη», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

«Συμφωνήσαμε ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας ούτε μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς, επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή του.

Ακόμη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ανάπτυξης «μέσα από δυσκολίες συχνά των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στη βάση της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

«Ελλάδα και Τουρκία στο βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους θα αποτελέσουν έναν ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό «που να ανταποκρίνεται στις ελπίδες, τους καημούς, τις προοπτικές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», και η οποία λύση «θα συμβάλλει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Το προσφυγικό δεν είναι ούτε τουρκικό ούτε ελληνικό», τόνισε από την πλευρά του και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος να επιλυθεί αυτή η τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία στηρίζει τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αιγαίο για να συνδράμουν στη διαχείριση του προσφυγικού.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.Σχόλια