Κούγιας για τον κατηγορούμενο της Αίγινας: «Είναι πρωτοφανές- άφησε το κοριτσάκι, το θύμα 5 ετών να χάσει τη ζωή του»

Κούγιας για τον κατηγορούμενο της Αίγινας: «Είναι πρωτοφανές- άφησε το κοριτσάκι, το θύμα 5 ετών να χάσει τη ζωή του»

Με σκληρά λόγια αναφέρθηκε στον 77χρονο χειριστή του ταχύπλοου ο συνήγορος των οικογενειών των θυμάτων από τη σύγκρουση σκαφών στην Αίγινα, Αλέξης Κούγιας.
Ο γνωστός ποινικολόγος, ο οποίος αναμένεται να πάρει τη δικογραφία στα χέρια του το πρωί της Δευτέρας, μίλησε στον τηλεοπτικά σταθμό Alpha, εκφράζοντας τις πρώτες του σκέψεις σχετικά με την υπόθεση: “Είναι αυτονόητο το κατηγορητήριο. Είναι αντίστοιχο το κατηγορητήριο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Δεν είναι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας που συνήθως γίνεται ως κατηγορία για άλλου είδους τέτοιες πράξεις. Είναι ένα σκληρό κατηγορητήριο που είναι αυτονόητο ότι έπρεπε να γίνει. Γι αυτό το λόγο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της προσωρινής κράτησης.”

Ο Αλέξης Κούγιας, τονίζει ιδιαίτερα το γεγονός, της εγκατάλειψης των θυμάτων:“Είναι πρωτοφανές για μένα – είμαι 42 χρόνια δικηγόρος – έχω συμμετάσχει σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις όλων των μεγάλων ναυαγίων τα τελευταία χρόνια δεν θυμάμαι ποτέ Έλληνα πολίτη, να έχει προκαλέσει ένα τέτοιο ναυάγιο, να υπάρχουν άνθρωποι και μωρά στη θάλασσα και εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να εξαφανιστεί αμέσως, να αφήσει το κοριτσάκι, το θύμα 5 ετών να χάσει τη ζωή του, να αφήσει ανθρώπους ανυπεράσπιστους που δεν γνωρίζει αν ξέρουν να κολυμπούν να χάσουν τη ζωή τους, να αφήσει οικογένειες να ρημάξουν και το μόνο που τον ενδιαφέρει να είναι να πάνε να κρύψουν το σκάφος.

Ακολούθως τόσο αυτός – και καλά αυτός- οι υπόλοιποι που επέβαιναν στο σκάφος δεν είχαν ίχνος ανθρωπιάς, να πάρουν έστω κι αν αυτός ήθελε να φύγει το τιμόνι από τα χέρια του, λες και και ήταν κανένα υπερωκεάνιο και να το γυρίσουν αμέσως πίσω, να πέσουν μέσα στη θάλασσα οι ίδιοι να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας αλλά ακολούθως να εξαφανιστούν και με την ηρεμία τους να ειδοποιήσουν τους δικηγόρους τους για να διασωθούν οι ίδιοι χωρίς να σκεφτούν τι έχουν υποστεί οι άνθρωποι αυτοί, τι έχουν υποστεί και τι θα υποστούν σε όλη τους τη ζωή οι οικογένειες αυτές. Έχει διαταραχθεί καθαρά η κοινωνική ειρήνη σ’ αυτή την υπόθεση. Έχει χαλάσει η φυσιολογική εξέλιξη της ζωής για πολλούς ανθρώπους.”

Τέλος, καταλήγει: “Στα δικαστήρια κρίνονται οι άνθρωποι για τις συμπεριφορές τους, δεν κρίνονται τα χαρτιά, ούτε οι δικές μας απόψεις. Στην προκειμένη περίπτωση ο καθένας μπορεί να είναι δράστης ενός τέτοιου αδικήματος. Όλοι οι άνθρωποι σε άλλα δυστυχήματα, ακόμα κι όταν έκαναν λάθη, προσπαθούσαν με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους να βοηθήσουν τα θύματά τους, τους ανθρώπους που από δικό τους λάθος έχαναν τη ζωή τους, τους ανθρώπους που μπορούσαν να σώσουν.

Είναι άγραφος νόμος στη θάλασσα. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο. Κι εδώ μιλάμε για ένα ναυάγιο που έγινε σε ένα πολύ μικρό χώρο που είναι τόσο πολυσύχναστος από σκάφη, που είναι πολύ κοντά η ξηρά, σε μια ήρεμη θάλασσα και να έχεις τη δυνατότητα να βοηθήσεις ανθρώπους που κρίνεται ο καθένας και τι έκανε πριν και κατά τη διάρκεια του εγκλήματός του και γι αυτό που έκανε μετά. Εκεί θα κριθεί κατά την άποψή μου από το Συμβούλιο και η επικινδυνότητα της προσωπικότητας του δράστη. Εκείνο που κρίνεται στην προσωρινή κράτηση είναι το πόσο επικίνδυνος είναι κάποιος. Επικίνδυνος κατά την κρίση μου είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν καταλαβαίνει το ότι αν από δικό σου λάθος στερείς το πολυτιμότερο αγαθό από άλλους ανθρώπους, έχεις υπέρτατη υποχρέωση να βοηθήσεις για να σώσεις έστω και μια ανθρώπινη ζωή.”

Δείτε τα όσα είπε ο γνωστός ποινικολόγος στον Alpha:Σχόλια