Κούρεμα έως 80% στα κόκκινα δάνεια;

Κούρεμα έως 80% στα κόκκινα δάνεια;

Ένα νέο σχέδιο που αφορά στα κόκκινα δάνεια επεξεργάζονται τα πιστωτικά ιδρύματα.

Πιο αναλυτικά, αυτό που προτείνεται είναι η εξαγορά των «κόκκινων» δανείων από τον ίδιο τον δανειολήπτη, πριν από την πώληση της οφειλής του σε fund.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους», το σχέδιο για εξαγορά «κόκκινων» οφειλών θα ξεκινήσει από τα καταναλωτικά δάνεια και μάλιστα για δανειολήπτες που δεν έχουν περιουσία, ενώ για τα στεγαστικά δάνεια η βασική κατεύθυνση είναι η τιμή εξαγοράς να μην είναι χαμηλότερη από την εμπορική αξία του ακινήτου.

Επιπλέον, επειδή τα funds προσφέρουν στις τράπεζες για την αγορά, ειδικά των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων, ελάχιστα χρήματα, από 7 ως 10 ευρώ για κάθε 100 ευρώ δανείου, οι τράπεζες ενημερώνουν τους πολίτες ότι μπορούν οι ίδιοι να αγοράσουν το δάνειό τους προσφέροντας μειώσεις που μπορούν, υπό προϋποθέσεις να φτάσουν ως και το 80%.

Για παράδειγμα μπορεί για ένα χρέος από καταναλωτικό δάνειο της τάξης των 10.000 ευρώ να κληθεί ο δανειολήπτης να πληρώσει εφάπαξ τις 2.000 και η τράπεζα να τους χαρίσει το υπόλοιπο των 8.000 ευρώ.

Πρακτικά κάτι τέτοιο συμφέρει και τις δύο πλευρές, αφού για την τράπεζα η άλλη επιλογή είναι να πωλήσει το δάνειο σε κάποιο fund παίρνοντας 700 ως 1.000 ευρώ.

Mεγάλες αναμένονται οι εκπτώσεις και για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, για τα οποία οι προσφορές των funds -από τις διερευνητικές επαφές που έχουν οι τράπεζες με τα funds- διαμορφώνεται στα 30 με 50 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου, και η τιμή έχει να κάνει με την τοποθεσία που βρίσκεται το ακίνητο, με τον χρόνο που βρίσκεται σε καθυστέρηση το δάνειο, και κυρίως με την προοπτική να πωληθεί στη συνέχεια το ακίνητο.

Οι τραπεζίτες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο -πέρα από τα funds- να προτείνουν εξαγορά του στεγαστικού δανείου και σε ιδιώτες, χωρίς όμως να προσδιορίζουν την ακριβή τιμή και τις προϋποθέσεις.Σχόλια