11:39 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κουρουμπλής: Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Κουρουμπλής: Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

“Ο εκλογικός νόμος είναι μια υπόθεση που μπορείς να εμπεδώσεις τον αμοιβαίο σεβασμό και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα και στις λειτουργίες της Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα ο εκλογικός νόμος γίνονταν κάθε φορά με βάση τι συνέφερε το κόμμα που κυβερνούσε. Εμείς έχουμε ένα βασικό στόχο: Ο εκλογικός νόμος να φέρει δημοκρατικές ανατροπές και να προκαλέσει το ενδιαφέρον όσων απέχουν – και απέχει το 40% ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, που αποστρέφουν το πρόσωπό τους από την πολιτική. Αυτούς θέλουμε να τους προτρέψουμε να συμμετέχουν και όχι να τους αποτρέψουμε, με νομοθετήματα σκοπιμοτήτων.

Γι’ αυτό, ο στόχος μας είναι να μην αιφνιδιάσουμε κανέναν και να το φέρουμε πρώιμα. Τελειώνοντας τώρα την διαπραγμάτευση, θα ανοίξουμε την υπόθεση και θα ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος με αρχές” τόνισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”. Πρέπει να μπει στο τραπέζι το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών, σημείωσε και πρόσθεσε: “Πρέπει, επίσης, να μπει σε μια δίκαιη βάση που να μην δημιουργεί παράπονα ότι έχει εκτρωματικά φαινόμενα. Π.χ. υπήρχαν νομοί που το πρώτο κόμμα έπαιρνε όλους τους βουλευτές. ‘Η το άλλο παράδοξο όπου σε κάποιους νομούς, το δεύτερο κόμμα δεν έβγαζε βουλευτή και έβγαζε το τρίτο κόμμα. Αυτά πρέπει να αποκατασταθούν γιατί πρέπει να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα δημοκρατικής λειτουργίας. Επίσης είναι οι θητείες, οι προκριματικές εκλογές και πολλά άλλα. Γιατί, πιστεύω, ότι η έλλειψη εσωκομματικής δημοκρατίας είναι η αιτία πολλών παθογενειών όλα αυτά τα χρόνια, στα συστημικά κόμματα, στραγγάλιζαν κάθε πρόσωπο που αμφισβητούσε την κυριαρχία του αρχηγού”.

O κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε και στα «στοιχήματα» του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο χαρακτήρισε πολυσύνθετο υπουργείο.  “Έχει να κάνει με πραγματικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο νέος εκλογικός νόμος, το νέο Σύνταγμα. Χθες, για παράδειγμα,  είχαμε σύσκεψη με τον κ. Βερναρδάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες, για το ζήτημα της πολυνομίας.

Την Δευτέρα θα έχουμε άλλη σύσκεψη για την διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων.

Παράλληλα, με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσπαθούμε να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας. Το ΥΠΕΣΔΑ καλείται σήμερα να προχωρήσει γοργά, για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. Ας πούμε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για την οποία ξοδεύτηκαν πάρα πολλά χρήματα, 7 δις από το 2001 μέχρι τώρα.

Σας δίνω την πληροφορία – αν και δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμη, θα δώσουμε συνέντευξη Τύπου τις επόμενες ημέρες – ότι πριν από 4 ημέρες ξεκινήσαμε και διαλειτουργεί το υπ. Παιδείας με το Εθνικό Δημοτολόγιο.

Προχωρεί το Μητρώο Πολιτών, το οποίο αποσαφηνίζει ό,τι λάθη και αδυναμίες υπήρχαν στο Μητρώο, στο Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο. Αποτέλεσμα αυτού, είναι ότι φέτος δεν θα κυκλοφορήσουν 600.000  έγχαρτα πιστοποιητικά γεννήσεως των παιδιών που πρέπει να εγγραφούν στα σχολεία. Αντιλαμβάνεστε πόσες εργατοώρες θα γλιτώσει το Δημόσιο, πόση γραφειοκρατία και πόση ταλαιπωρία. Αυτό είναι ένα δείγμα όταν λέμε για την Διαλειτουργικότητα Βάσεων Δεδομένων. Φανταστείτε ότι κυκλοφορούν 11 εκατομμύρια έγχαρτα πιστοποιητικά” επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

“Αυτό που δεν έγινε 15 χρόνια – και κρατήστε το αυτό που σας λέω – θα γίνει μέσα στο 2016. Στο τέλος του 2016 θα λειτουργούν οι μεγαλύτερες βάσεις του Δημοσίου. Το Δημόσιο έχει 280 μικρές και μεγάλες βάσεις δεδομένων. Μόλις γίνει αυτή η προσπάθεια, θα έχει στηθεί ήδη το σύστημα και πολύ εύκολα, μέρα με τη μέρα, θα «κρεμάμε» μέσα στο σύστημα και άλλη μια βάση δεδομένων, όπως λένε οι ειδικοί.

Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στο Δημόσιο. Πρόκειται για πραγματική μεταρρύθμιση. Θα αποσυνδέσει την σχέση του πολίτη με το Κράτος, με τον δημόσιο  υπάλληλο. Θα είναι όλα πληροφορία, δεν θα είναι έγχαρτα. Κυκλοφορούν 11 εκατομμύρια έγχαρτα πιστοποιητικά, φανταστείτε τι σημαίνει αυτό και σε κόστος χαρτιού, σε εργατοώρες, σε ταλαιπωρία και, πολλές φορές, σε «γρηγορόσημο», γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

Παράλληλα, αυτές τις ημέρες ξεκινούν δύο επιτροπές, που τις έχουμε νομοθετήσει. Η μία αφορά στην αποκέντρωση, στην αποσαφήνιση αλληλοεπικαλύψεων και συναρμοδιοτήτων σε επίπεδο κεντρικού κράτους και σε α’ και β’ βαθμού Αυτοδιοίκηση. Ένα νέο μοντέλο που φιλοδοξούμε ότι μπορεί να ασκήσει καλύτερες, πιο λειτουργικές, πιο διαφανείς βάσεις αυτό που λέμε «δομή» είτε είναι το κεντρικό Κράτος, είτε αποκεντρωμένες λειτουργίες, όπως είναι η Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα, πιστεύω, συγκροτείται η Επιτροπή για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και της Διοικητικής διαδικασίας. Όπως είπα χθες στη σύσκεψη με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη και τους υπηρεσιακούς, ότι ίσως με αυτή την επιτροπή ησυχάσει στον τάφο του και ο Ροΐδης που έλεγε ότι η πολυνομία είναι η γάγγραινα της ελληνικής διοίκησης. Από τότε πέρασαν 100 χρόνια και η πολυνομία καλά κρατεί.

Η κωδικοποίηση της πολυνομίας θα είναι πολύ μεγάλη παρέμβαση γιατί θα ξέρουμε πλέον τι ισχύει, τι δεν ισχύει, ώστε να μην πνίγεται το κράτος στη γραφειοκρατία” συμπλήρωσε ο κ. Κουρουμπλής.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας