Κουτζαμάνη: Οι δικαστές να αποκρούουν οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση στο έργο τους

Κουτζαμάνη: Οι δικαστές να αποκρούουν οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση στο έργο τους

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος καλώντας τους συναδέλφους της να αποκρούουν οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση στο έργο τους.

Η κ. Κουτζαμάνη, στην τελευταία ομιλία της ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζήτησε από τους εισαγγελείς να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους νόμους διαφυλάσσοντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης που είναι το μόνο, όπως τόνισε, χαρακτηριστικό γνώρισμα του κράτους Δικαίου. Η κ. Κουτζαμάνη αναφέρθηκε στις συνταγματικά κατοχυρωμένες διατάξεις για τη διάκριση των εξουσιών αλλά και την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας η οποία δεν δεσμεύεται, όπως υπογράμμισε, από εντολές ή υποδείξεις.

«Οι εισαγγελείς είναι απολύτως ανεξάρτητοι»

« Νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην επιλογή της Δικαιοσύνης, απειλές κατά δικαστών, εύνοια υπέρ συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών και δημόσιες δηλώσεις επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας χειρισμού ορισμένων υποθέσεων ήταν ορισμένοι μόνο τρόποι για να επιχειρείται παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» ανέφερε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλούμενη εμπειρία ετών συμπληρώνοντας με έμφαση πως «αν οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν θελήσουν, δεν υπάρχει ισχυρή δύναμη που μπορεί να τους στερήσει από την άσκηση των καθηκόντων τους». Αναφερόμενη στη θέση του υπουργείου Δικαιοσύνης η Εισαγγελέας ανέφερε ότι ο ρόλος του «είναι να εποπτεύει τη λειτουργία της δικαιοσύνης».

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι εισαγγελείς κατά το νόμο είναι απολύτως ανεξάρτητοι και δεν επιτρέπεται να δέχονται εντολές από οποιονδήποτε που διευθύνει τα δικαστήρια ακόμα και από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Κουτζαμάνη καταχειροκροτήθηκε από τους παριστάμενους εισαγγελικούς λειτουργούς όταν αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη αλλαγή στο πειθαρχικό δίκαιο των εισαγγελικών λειτουργών και συγκεκριμένα σε διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και δίνει για πρώτη φορά πειθαρχικές εξουσίες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας

Στο ρόλο και τη συνεισφορά των εισαγγελέων στο κοινωνικό σύνολο και την πολιτεία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Εισαγγελέων Κωνσταντίνος Τζαβέλας επικρίνοντας παράλληλα τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που μίλησε περί «δικαστικών πραξικοπημάτων».

«Η δήλωση αυτή, ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας» είπε ο κ Τζαβέλας . Επιπλέον , δεν παρέλειψε να επισημάνει την αντίθεση του στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών, τονίζοντας τους κινδύνους για πράξεις αντεκδίκησης από κάποιους που θεωρούν ότι θίγονται από δικαστικές ενέργειες.

Στόχος η επίλυση χρόνιων προβλημάτων

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλει με στόχο την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της δικαιοσύνης και των Εισαγγελιών κάνοντας ειδική αναφορά στην έλλειψη υποδομών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της ανυπαρξίας κατάλληλων αιθουσών για τη διεξαγωγή δικών με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων. Απαντώντας στις σχετικές αιτιάσεις ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο «δεν επεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, ούτε επιτρέπει παρεμβάσεις από οποιονδήποτε» και «υπερασπίστηκε» για μια ακόμη τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης λέγοντας
χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης».

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής ΝΔ Χαρ. Αθανασίου αναφέρθηκε στις παραλείψεις ικανών δικαστικών λειτουργών κατά τις πρόσφατες προαγωγές για την ηγεσία της δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι παραλείφθηκαν συνολικά 47 ανώτατοι δικαστικοί και κάλεσε την κυβέρνηση να μην αλλάξει το σύστημα αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων. Επίσης, ο κ. Αθανασίου κάλεσε τον κ. Παπαγγελόπουλο να κατονομάσει τους «πραξικοπηματίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Γενική Συνέλευση απουσίαζε τόσο η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος.Σχόλια