Κουβανικό εμβόλιο κατά της χρόνιας ηπατίτιδας Β σε κλινικές δοκιμές

Κουβανικό εμβόλιο κατά της χρόνιας ηπατίτιδας Β σε κλινικές δοκιμές

Ενα νέο εμβόλιο από την Κούβα, κατά της χρόνιας ηπατίτιδας Β, έχει εισέλθει σε κλινικές δοκιμές στην Κούβα και οκτώ χώρες και περιοχές στην Ασία, την Ωκεανία, με τη βοήθεια της γαλλικής εταιρείας Abivax, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ την Τρίτη.

Οπως μεταδίδει το Κινέζικο Πρακτορείο Ειδήσεων XINHUA, το εμβόλιο HeberNasvac, που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας της Κούβας (CIGB) στην Αβάνα, χορηγείται μέσω ρινικών και υποδόριων ενέσεων και είναι «πιο αποτελεσματική και ασφαλέστερη από ό, τι οι άλλες υπάρχουσες μεθόδους στον κόσμο» κατά της ασθένειας αυτής, ανέφερε χθες εκπρόσωπος του Κέντρου στην κρατική καθημερινή εφημερίδα Granma.

Η Κούβα ευελπιστεί να αρχίσει η χορήγηση του εμβολίου το 2016 μετά την έγκριση του από τις εθνικές υγειονομικές αρχές.

Η χρόνια ηπατίτιδα προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες του καρκίνου του ήπατος, κίρρωση και άλλες επιπλοκές, όπως οισοφαγικών κιρσών.

Γύρω στα 780.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη μόλυνση που προκαλεί ο ιός, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι εργαζόταν πάνω σε εξαιρετικά καινοτόμα, ασφαλή και αποτελεσματικά προληπτικά εμβόλια κατά της χολέρας, του πνευμονιόκοκκου και της ηπατίτιδας Β, που θα χορηγηθούν φέτος.

Με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας, η βιοτεχνολογία στην Κούβα έχει γίνει μια σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα.

Φάρμακα από την Κούβα πωλούνται σε 40 χώρες παγκόσμια, περιλαμβανομένου της Κίνας. Τα φάρμακα που πωλούνται στο εξωτερικό περιλαμβάνουν εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας και τυφοειδή πυρετό, και θεραπεία για το έλκος.

Ενα άλλο γνωστό εμβόλιο της Κούβας είναι το πεντασθενές κατά της διφθερίτιδας, του κοκκύτη, του τετάνου, ηπατίτιδας Β και τον αιμόφιλο της γρίπης τύπου Β.

Το εμβόλιο Heberprovac εναντίον του καρκίνου του προστάτη είναι διεθνώς αναγνωρισμένο.

Η Κούβα εργάζεται πάνω σε εμβόλιο κατά του τυφοειδούς πυρετού που επηρεάζει γύρω στα 26.9 εκατομμύρια άτομα παγκόσμια, ιδιαίτερα σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όπως επίσης και ένα άλλο εμβόλιο κατά των διαφόρων στελεχών του δάγγειου πυρετού.

Το έγκυρο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό  «Nature» έχει κατατάξει τη βιομηχανία της βιοτεχνολογίας στην Κούβα ως την πιο σταθερή και με τα καλύτερα αποτελέσματα ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή : isotimos.comΣχόλια