Κρίσιμη διεθνής συνάντηση για τη Συρία την Παρασκευή

Κρίσιμη διεθνής συνάντηση για τη Συρία την Παρασκευή

Κρίσιμη για το μέλλον της Συρίας αναμένεται να είναι η συνάντηση που θα λάβει χώρα στη Βιέννη την Παρασκευή, με επίκεντρο την κατάσταση στη χώρα, και στην οποία θα μετέχουν τόσο η ΕΕ όσο και οι εκπρόσωποι του Λιβάνου, της Αιγύπτου, του Ιράν και του Ιράκ.

Αναλυτικότερα, και όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι θα συμμετάσχει στη διεθνή συνάντηση για τη Συρία που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Βιέννη, ενώ ανακοινώθηκε πως στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν επίσης η Γαλλία, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, το Ιράν και το Ιράκ.

Σημειώνεται ότι η απουσία της ΕΕ από τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη εβδομάδα στην αυστριακή πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, καθώς και αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της ΕΕ στη διευθέτηση μιας σύγκρουσης που έχει προκαλέσει φέτος μια μείζονα κρίση στην Ευρώπη, λόγω της συρροής Σύρων προσφύγων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπλέκεται πολύ σ’ αυτό που συμβαίνει στη Συρία», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΕ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα.

Στο Παρίσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στεφάν Λε Φολ, δήλωσε σήμερα ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες της Παρασκευής στη Βιέννη και πρόσθεσε πως η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει την παρουσία του Ιράν στις συνομιλίες αυτές. Το Παρίσι θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία δεν είχε συμμετάσχει στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας για τη Συρία στη Βιέννη, αλλά φιλοξένησε χωριστές συνομιλίες χθες, Τρίτη, στο Παρίσι.

Στη Βηρυτό, πηγή στο λιβανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik πως ο λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Γκεμπράν Μπασίλ θα συμμετάσχει επίσης στις συνομιλίες της Παρασκευής κατόπιν προσκλήσεως της Ρωσίας. «Ο Λίβανος αποδέχθηκε την πρόσκληση της Ρωσίας να συμμετάσχει στη συνάντηση της Βιέννης», δήλωσε η πηγή, σύμφωνα με την οποία ο Μπασίλ θα έχει διμερείς συνομιλίες αύριο με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σχόλια