Κρίσιμη εβδομάδα για το Βερολίνο -Έκτακτο σχέδιο της Ε.Ε. σε ενδεχόμενο Brexit

Κρίσιμη εβδομάδα για το Βερολίνο -Έκτακτο σχέδιο της Ε.Ε. σε ενδεχόμενο Brexit

Κρίσιμες ώρες διανύει η Βρετανία με το προγραμματισμένο δημοψήφισμα της Πέμπτης να αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου, καθότι θα κρίνει την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε.

Η  προεκλογική εκστρατεία ενόψει του δημοψηφίσματος  ξανάρχισε την Κυριακή μετά από τρεις ημέρες λόγω της δολοφονίας της Τζο Κοξ, ωστόσο την ίδια ώρα ο Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε σε εκπομπή του BBC πως σαν πρωθυπουργός θα αποδεχθεί την όποια απόφαση των Βρετανών πολιτών αναφορικά με το μέλλον της χώρας τους στην ΕΕ στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, τονίζοντας όμως ότι θα πρόκειται για μία «μη αναστρέψιμη» απόφαση. «Η έξοδος από την ΕΕ θα είναι οριστική», είπε ο χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, οι ιθύνοντες φαίνεται να έχουν ήδη ξεκινήσει την λήψη μέτρων αναφορικά με το ενδεχόμενο Brexit, προχωρώντας σε  προεργασίες των συνόδων, καταστρώνοντας ένας ειδικό σχέδιο «καθησυχασμού» των αγορών, με στόχο να αποφευχθεί τόσο η χρηματοπιστωτική αστάθεια, όσο και ένα φαινόμενο ντόμινο, το οποίο θα έπληττε τη συνοχή της Ε.Ε.

Ωστόσο οι Βρυξέλλες ανησυχούν περισσότερο για τις χώρες, οι οποίες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από τη Βρετανία, όπως για παράδειγμα η Ιρλανδία. Σε κίνδυνο όμως, βρίσκεται και η Πορτογαλία, καθώς η χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, σε περίπτωση Brexit, ενδεχομένως να στερήσει από τις πορτογαλικές τράπεζες, τη φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ.

Πως η δολοφονία της Κοξ αλλάζει τα δεδομένα

Ο θάνατος της  Τζο Κοξ φαίνεται πως «έγειρε» τα δεδομένα υπέρ της Βρετανίας με τη δυναμική υπέρ του Brexit να έχει ανακοπεί. Αν και οι πολιτικοί αναλυτές προτιμούν να παραμείνουν επιφυλακτικοί ως προς τις επιπτώσεις της άγριας δολοφονίας της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ, οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία στροφή υπέρ της επιλογής της παραμονής στην ΕΕ, με το «in (την παραμονή στην ΕΕ) να προηγείται και πάλι έπειτα από την υποχώρηση των τελευταίων ημερών πριν από τη δολοφονία.

Οι δημοσκοπήσεις

 

  • Στη σφυγμομέτρηση της YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ επανέκτησε οριακό προβάδισμα (44% – 43%) έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Η δημοσκόπηση διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή, ωστόσο, η εφημερίδα ερμηνεύει την ανοδική τάση του ποσοστού της παραμονής ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ανησυχίας των ψηφοφόρων για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα Brexit και όχι σαν συνέπεια της δολοφονίας της Κοξ.
  • Μία ακόμη δημοσκόπηση, της εταιρείας Survation που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer, φέρνει το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο 45% έναντι 42% που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».
  • Η δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.

 

 Σχόλια