ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

ΔΝΤ: Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Πρώτη ανάρτηση: 6/2/17 23.00 – Νεότερη ενημέρωση: 7/2/17 04.50

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Ουάσινγκτον η κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κατά την συνεδρίαση δεν λήφθηκε απόφαση για τη συμμετοχή του Ταμείου ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως ξεκαθάρισε νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του, Τζέρι Ράις, παρόλα αυτά η συνεδρίαση ήταν κρίσιμη καθώς η πορεία της ελληνικής οικονομίας τέθηκε επί τάπητος.

Μεταξύ άλλων το Δ.Σ. του ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, οι περισσότεροι στη συνεδρίαση θεωρούν πως «παρά τις τεράστιες θυσίες που έχει κάνει η Ελλάδα και την γενναιόδωρη υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, απαιτείται, περαιτέρω ελάφρυνση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Τόνισαν μάλιστα με έμφαση την ανάγκη να υπάρξουν «ρεαλιστικές παραδοχές σχετικά με την ικανότητά Ελλάδα να παράγει συνεχή πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη». Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ωστόσο, ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να συμπληρωθεί με την ισχυρή εφαρμογή της πολιτικής για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας Μιχάλης Ψαλιδόπουλος αναμενόταν να παρουσιάσει δύο επιστολές, τις οποίες έχουν συντάξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ Θανάσης Τσίτσας, οι επιστολές αυτές περιέχουν «ασυνήθιστα επιθετική φρασεολογία» για τη στάση του ΔΝΤ, στέλνοντας μήνυμα προς τα στελέχη του Ταμείου ότι «πρέπει να είστε δίκαιοι και ρεαλιστές» με την Ελλάδα. Τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσο και ο Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να εκφράζουν με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο τις ενστάσεις τους για τις προβλέψεις που κάνει το επιτελείο του Πολ Τόμσεν για την ελληνική οικονομία, όσο και για το γεγονός ότι η αποτίμηση του προγράμματος αφήνει στο απυρόβλητο τα λάθη, τις αστοχίες και τις παραλείψεις του ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το mignatiou.com, το κείμενο αυτό αν και διατυπωμένο σε διπλωματική γλώσσα, θα αναφερόταν στις ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μια σειρά παρατηρήσεις που διατυπώνει η Ντέλια Βελκουλέσκου και οι συνεργάτες της στην έκθεση του άρθρου 4 και ειδικά σε ζητήματα που άπτονται των δημοσιονομικών, των εργασιακών και των μεταρρυθμίσεων.

Μέγα ερώτημα αποτελεί η στάση των ΗΠΑ

Μεγάλο ερώτημα της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΔΝΤ, αποτελούσε η στάση που θα κρατούσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό διότι, όπως αναφέρει το mignatiou.com, είναι άγνωστο εάν θα παρουσίαζε στοιχεία της υπό διαμόρφωση θέσης του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ή θα περιοριζόταν σε επανάληψη της πάγιας αμερικανικής προσέγγισης, που εκφραζόταν από την κυβέρνηση του Μπάρτακ Ομπάμα.

Πληροφορίες στην αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν, όπως μεταδίδει το mignatiou.com, ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παραμένει εκτός ραντάρ της παρούσας κυβέρνησης, όχι μόνο διότι δεν έχει στελεχωθεί επισήμως ακόμα το υπουργείο Οικονομικών, αλλά κυρίως γιατί η έμφαση του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι στην… Ευρωζώνη και την Ελλάδα, αλλά σε εσωτερικά θέματα ασφάλειας.

Όπως έγινε γνωστό, την Αμερική αναμενόταν να αντιπροσωπεύσουν ο Μάρκ Σόμπελ και ο Σουνίλ Σαπχαργουάλ, οι οποίοι αντιπροσώπευαν την προηγούμενη κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν έχουν εντολές από τη νέα κυβέρνηση Τραμπ να εκφράσουν μία διαφορετική άποψη. Πηγές σημειώνουν ότι όσοι κάνουν σενάρια για τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Τραμπ στο ελληνικό πρόβλημα, θα διαψευστούν από την ίδια την πραγματικότητα, διότι απλά δεν υπάρχει εκφρασμένη άποψη για το ελληνικό πρόβλημα.

Στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, εκτός απροόπτου, αναμένεται να αντικαταστήσει τον Νέιθαν Σιτς, που ήταν φιλικός προς την Ελλάδα, ο Ντέιβιντ Μάλπας, ο οποίος θα χειριστεί το ελληνικό ζήτημα. Οι απόψεις του κ. Μάλπας είναι γνωστές από το παρελθόν καθώς έχει τηρήσει ιδιαίτερα επικριτική στάση γιαν πολλά εκ των προγραμμάτων του ΔΝΤ, τα οποία θεωρεί ιδιαιτέρως αντιαναπτυξιακά.

Πηγές από Βρυξέλλες: Λανθασμένα τα στοιχεία του ΔΝΤ, αλλά απαραίτητη η επίτευξη συμβιβασμού για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα

H άποψη ότι το αίτημα του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων βασίζεται επί της ουσίας σε λανθασμένα στοιχεία για την ελληνική οικονομία, ωστόσο μια συμφωνία για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη για πολιτικούς λόγους πριν από τις 20 Φεβρουαρίου, είναι αυτή που επικρατεί στις Βρυξέλλες, λίγο πριν το ΕΣ του Ταμείου συζητήσει την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ, κύκλοι των Βρυξελλών σημειώνουν πως τα στοιχεία του ΔΝΤ είναι λανθασμένα και πως το αίτημά του για προνομοθέτηση μέτρων αντικατοπτρίζει το πολιτικό δίλημμα του Ταμείου σχετικά με το ποιος θα είναι ο ρόλος του στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως η εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση είναι απαραίτητη στην Ευρώπη για πολιτικούς λόγους.

Ως εκ τούτου, οι Βρυξέλλες σημειώνουν πως αφενός η ελληνική πλευρά πρέπει να δεχθεί την προνομοθέτηση μέτρων ως ένα βαθμό και αφετέρου το ΔΝΤ να δείξει κάποια σημάδια καλής θέλησης σε ό,τι αφορά το ύψος αυτών των μέτρων. Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι, τονίζουν πως η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί απαραιτήτως πριν από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και επομένως αυτή είναι η «κρίσιμη» εβδομάδα προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος που θα οδηγήσει στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πριν από την Παρασκευή.

Μάλιστα, άλλες ευρωπαϊκές πηγές σημείωναν πως αναμένονται πολιτικές διεργασίες τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό, τονίζοντας ωστόσο ότι οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Διαβάστε επίσης:

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει: Εκτός ατζέντας η συνέχιση της χρηματοδότησης της ΕλλάδαςΣχόλια