2:44 Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Κρούσματα ψώρας σε αστυνομικά τμήματα

Κρούσματα ψώρας  σε αστυνομικά τμήματα

Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί, καθώς είναι ενδεικτική της αδιαφορίας που επιδεικνύει η πολιτεία προς αστυνομικούς και ασθενείς, προχωράει η «ΜΠΑΜ»: Τουλάχιστον τρία κρούσματα ψώρας σημειώθηκαν σε κρατούμενους που μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων του Αιγάλεω, του Μενιδίου, τα οποία εμφανίστηκαν σε διάστημα ενός μήνα, αλλά και στο προαναχωρησιακό κέντρο της Αμυγδαλέζας, εκεί όπου εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες αναμένουν προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάκης, «θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι προκειμένου να μεταφέρονται εκεί όσοι έχουν ψώρα. Γιατί είναι φαύλος κύκλος. Αν εγώ έχω ψώρα και μπω σε ένα κελί με άλλους 15, θα κολλήσουν και οι 15».

Κρούσματα ψώρας εμφάνισαν δύο αλλοδαποί κρατούμενοι. Ο Γιώργος Σταματάκης ενημέρωσε για το συμβάν το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και ζήτησε, εκτός από τη δημιουργία ειδικών χώρων, και τη δυνατότητα να πλένονται τα κλινοσκεπάσματα και τα ρούχα των ασθενών σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Η μετάδοση της ψώρας από το δέρμα του μολυσμένου ανθρώπου στο δέρμα του υγιούς γίνεται εύκολα με άμεση επαφή, αρκεί π.χ. δύο άτομα να μοιραστούν το ίδιο κρεβάτι. Όσο πιο στενή και παρατεταμένη είναι αυτή η επαφή, τόσο πιο μεγάλη είναι η πιθανότητα μόλυνσης. Αντίθετα, κατά τη στιγμιαία επαφή, όπως για παράδειγμα με τη χειραψία, είναι εξαιρετικά απίθανη η μετάδοση.

Οι αστυνομικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα κρούσματα, καθώς υποστηρίζουν πως υπάρχει «έξαρση του φαινομένου», ειδικά, όπως αναφέρουν, στα «προαναχωρησιακά κέντρα, καθώς στην πλειοψηφία τους οι ασθενείς είναι αλλοδαποί». Ο μόνος χώρος όπου μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα κρούσματα είναι το κέντρο φιλοξενίας στην Αμυγδαλέζα. Εκεί υπάρχει ειδικός χώρος προκειμένου να γίνεται η προβλεπόμενη θεραπεία στους αρρώστους και να μην εξαπλώνεται η ασθένεια.

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα και στα νησιά όπου φιλοξενούνται χιλιάδες παράτυποι μετανάστες και «στοιβάζονται» σε άθλιες συνθήκες διαμονής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στη Χίο, όπου εντοπίστηκαν με ψώρα τέσσερις αλλοδαποί που κρατούνταν σε υπερπλήρη κρατητήρια. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αστυνομικοί, αφού επικοινώνησαν με το ΚΕΕΛΠΝΟ, απομόνωσαν τους ασθενείς σε άλλον χώρο του κτιρίου, μακριά από τους υπόλοιπους κρατουμένους. Παρόμοια περίπτωση κατεγράφη και στην Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας, όταν διαπιστώθηκε πως πέντε παράτυποι μετανάστες ήταν φορείς.

Παλαιότερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων είχε κρούσει τον κώδωνα κινδύνου για το θέμα, καθώς είχαν διαπιστωθεί κρούσματα ψώρας σε κρατητήρια του Τμήματος Ασφαλείας Μαρκοπούλου. Σε ανακοίνωσή της για το θέμα, μάλιστα, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών υπαλλήλων ζητά άμεση αποσυμφόρηση των κρατητηρίων, μεταγωγή των κρατουμένων σε χώρο με την απαραίτητη υποδομή και άμεση απολύμανση των κρατητηρίων».

Πεθαίνοντας στο κρατητήριο της Πέτρου Ράλλη

«Στα κρατητήρια της Πέτρου Ράλλη, που είναι κλειστού τύπου, οι κρατούμενοι κατανέμονται σε δύο ορόφους, όπου οι άνδρες κρατούμενοι παραμένουν στις πτέρυγες Δ1 με Δ5 του πρώτου ορόφου, σε σκοτεινά κελιά πολύ μικρών διαστάσεων, στοιβαγμένοι ανά 5-6 άτομα σε κάθε κελί. Στον δεύτερο όροφο σε ένα διαμορφωμένο κελί εγκαταλείπονται όλοι μαζί όσοι από αυτούς θεωρούνται βαριά ασθενείς με AIDS, ηπατίτιδα, σύφιλη και ψυχικές ασθένειες. Στις 6 Φεβρουαρίου του 2017 σε αυτό το κελί-κολαστήριο κατέληξε ένας άτυχος αλλοδαπός. Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν άγνωστα. Οι συγκρατούμενοί του είχαν διαπιστώσει την κρισιμότητα της κατάστασής του και ζήτησαν να μεταφερθεί άμεσα σε νοσοκομείο. Όπως είχε καταγγελθεί τότε, ο άνδρας αφέθηκε στη μοίρα του, καταλήγοντας από άγνωστη αιτία. Στα συγκεκριμένα κρατητήρια, όπως λένε άτομα που έχουν παραμείνει για λίγο εκεί, «είναι τέτοια η διαμόρφωση του κτιρίου, σε συνδυασμό με τον ελάχιστο αριθμό επισκεπτών, που απομονώνει εσκεμμένα τους κρατούμενους και τους καθιστά αόρατους».

Δεκάδες και τα κρούσματα φυματικών στα κρατητήρια

Μια άλλη ασθένεια με την οποία οι αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι και λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα αυτοπροστασίας είναι η φυματίωση. Κατά καιρούς παρουσιάζονται κρατούμενοι να εμφανίζουν συμπτώματα. Στο πρόσφατο παρελθόν άλλωστε, και με αφορμή κρούσματα στην Αμυγδαλέζα, είχε γίνει εμβολιασμός των αστυνομικών που υπηρετούν εκεί από κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και όσων κρατουμένων είχαν έρθει σε επαφή με έναν 33χρονο Πακιστανό που διαπιστωμένα είχε φυματίωση.

Διόλου τυχαία δεν είναι άλλωστε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης (CPT), η οποία, αναφερόμενη στις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών και στα κρατητήρια, κάνει λόγο για «ανεπάρκεια υποδομών υγιεινής». Επίσης, επισημαίνει ότι «δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων, με αποτέλεσμα να μοιράζονται μεταξύ τους ένα κρεβάτι ή να κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα».

Κατά την επίσκεψη απεσταλμένων της Επιτροπής στη χώρα διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συμβουλίου, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα υπερπληθυσμού στις φυλακές από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η «υγειονομική βόμβα» με τις ασθένειες εντός κρατητηρίων καθιστά ευάλωτους τους αστυνομικούς, καθώς η επαφή τους με τους κρατούμενους είναι συχνή. Δύο κρατούμενοι στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Πατησίων νοσούν από το βακτήριο της φυματίωσης. Ενδεικτική περίπτωση οι 8 αστυνομικοί του Τμήματος Πατησίων που το 2014 είχαν βγει θετικοί σε εμβόλιο μαντού και είχαν λάβει προληπτική φαρμακευτική αγωγή.

Το αποκλειστικό δημοσίευμα από το φύλλο της ΜΠΑΜ της προηγούμενης Κυριακής

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας