Κυπριακές offshore πίσω από τον Μανώλη Πετσίτη κρύβουν την αλήθεια

Κυπριακές offshore πίσω από τον Μανώλη Πετσίτη κρύβουν την αλήθεια

Στην Κύπρο βρίσκεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το μεγάλο μυστικό που πιθανότητα συνδέει τον Μανώλη Πετσίτη με το Μέγαρο Μαξίμου και τους υπουργούς, στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Οι πληροφορίες της «ΜΠΑΜ» αναφέρουν ότι το delivery boy ή golden boy του Μεγάρου Μαξίμου, συμμαθητής και φίλος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, έχει σχέσεις με δύο offshore εταιρείες που έχουν συσταθεί στην Κύπρο από νομικούς συνεργάτες του κ. Παππά, όπως ο μεγαλοδικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου. Μέσα από τις δύο αυτές εταιρείες υπάρχει κινητικότητα μεγάλων ποσών τα οποία είτε προέρχονται από δάνεια που έχει συνάψει ο υπόδικος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, είτε από άλλες δραστηριότητες του Μανώλη και των… φίλων του σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι όταν οι επωνυμίες των δύο αυτών offshore αποκαλυφθούν, πολλοί δεν έχουν μέρος να κρυφτούν, καθώς φαίνεται ότι εμπλέκονται ακόμη και εκδοτικές επιχειρήσεις που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπάρχουν δε και πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο Μανώλης Πετσίτης ως υπάλληλος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη πήγε ως μάρτυρας υπεράσπισης της εταιρείας σε δίκες που έγιναν στην Ξάνθη.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το θέμα, η οποία αναφέρει: «Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς επιμένουν να τηρούν σιγήν ιχθύος για τη στενή σχέση τους με τον Μανώλη Πετσίτη. Ο Μανώλης Πετσίτης είναι το πρόσωπο που, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο, επισκεπτόταν τη ΔΕΠΑ ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μαξίμου» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέα Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη.
«Ποιος είναι ο ρόλος του Μανώλη Πετσίτη; Με ποια ιδιότητα μπαινόβγαινε και φωτογραφιζόταν στο Μαξίμου; Ποιες είναι οι σχέσεις του με τον δικηγόρο των offshore Αρτέμη Αρτεμίου, που επίσης μπαινόβγαινε στο Μαξίμου;» διερωτάται η κ. Σπυράκη. «Θα επανέλθουμε» καταλήγει.

Ο Μανώλης από κλητήρας, μεγαλοπαράγοντας

Ο Μανώλης Πετσίτης μέχρι και το 2013 ήταν ένα παιδί χωρίς ξεκάθαρο επαγγελματικό προσανατολισμό. Στις αρχές του 2000 είχε εργαστεί ως κλητήρας σε μεγάλο λογιστικό γραφείο στην Ηλιούπολη, όπου τελικά απελύθη για τους λόγους που αυτός γνωρίζει καλύτερα από όλους. Και όχι βέβαια για οικονομικούς λόγους, καθώς εκείνη την εποχή η κρίση δεν είχε κάνει την εμφάνισή της και η Ελλάδα ζούσε τον μύθο της.
Στη συνέχεια καταπιάστηκε με αυτό που του αρέσει πιο πολύ από όλα: τη νύχτα. Άνοιξε ένα μικρό καφέ στην Καισαριανή, το οποίο όμως δεν πήγε καλά και έκλεισε. Γύριζε από δουλειά σε δουλειά, μέχρι που ο φίλος και συμμαθητής του Νίκος Παππάς τον πήρε μαζί του, γιατί χρειαζόταν ένα έμπιστο άτομο δίπλα του. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον θυμάται ως το παιδί που κρατούσε την τσάντα του Νίκου Παππά όταν είχε ραντεβού, ενώ ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ ομολογεί ότι πήγαινε όποτε ήθελε στην εταιρεία για «δουλειές» του Μαξίμου. Όμως, όλα τα στοιχεία και οι μαρτυρίες δείχνουν ότι ο Πετσίτης ήταν άνθρωπος που μπαινόβγαινε με άνεση στα υπόγεια του Μαξίμου, στη ΔΕΠΑ και φυσικά στα γραφεία όπου… εργαζόταν στην εταιρεία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Κάποιοι άλλοι δηλώνουν ότι δεν τον γνωρίζουν, αλλά οι φωτογραφίες τούς διαψεύδουν. Ο Μανώλης Πετσίτης ήταν μέσα στο πρωθυπουργικό περιβάλλον. Προς τα έξω τα τελευταία τρία χρόνια της ζωής του έζησε και αυτός τον… μύθο του πουλώντας παραμύθια ότι ήταν ιδιοκτήτης γνωστού μπαρ στην Τσακάλωφ, στο Κολωνάκι και άλλα πολλά. Άλλωστε, όταν από το τίποτα βρίσκεσαι να εισπράττεις σχεδόν 300.000 ευρώ… φανερά, σε δύο χρόνια δεν είναι λίγο. Κάποιοι μπορεί και να τρελαθούν.

Εκπρόσωποι των offshore με οσμή σκανδάλου

Όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το newsbomb, και τα οποία είχε στη διάθεσή της η «ΜΠΑΜ», αλλά δυστυχώς έτσι είναι η δημοσιογραφία, όποιος προλάβει πρώτος, ο Μανώλης Πετσίτης εκπροσωπεί στην Ελλάδα τους Κύπριους δικηγόρους Λάμπρο Πιέρη, Σωτηράκη Παναγιώτου, Ιωάννη Κασουλίδη και Ερωτόκριτο Παπουτσίδη, οι οποίοι σχετίζονται με μια σειρά από offshore του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που χρησιμοποιήθηκαν για να αυξηθούν τα «φέσια» της ELFE προς την κρατική επιχείρηση αερίου.
Ο Λάμπρος Πιερής, προβεβλημένο στέλεχος του ΑΚΕΛ, είναι συνέταιρος στο νομικό γραφείο APLAW Services Limited, δηλαδή στο γραφείο του Αρτέμη Αρτεμίου, του περιβόητου δικηγόρου των offshore, ο οποίος διατηρεί τουλάχιστον από το 2013 γνωριμία με τον Νίκο Παππά και φέρεται να κομίζει συχνά-πυκνά επενδυτικές προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Με τη σειρά του ο Σωτηράκης Παναγιώτου ήταν μέχρι πρόσφατα ο διευθυντής της APLAW Services Limited.
Ο Κύπριος δικηγόρος Σωτηράκης Παναγιώτου (του Σίμου και της Χρυσούλας) είναι ενδιαφέρουσα υπόθεση, όσο και ο ίδιος ο Μανώλης Πετσίτης, ο οποίος τον εκπροσωπεί στην Ελλάδα.
Ο Σωτηράκης Παναγιώτου διαθέτει -άγνωστο πώς- δύο ελληνικούς ΑΦΜ. Και οι δύο δόθηκαν από τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού. Ο ένας αποκτήθηκε με κυπριακό διαβατήριο και ο δεύτερος με διαβατήριο Αυστραλίας. Μάλιστα, ο γεννηθείς το 1973 Παναγιώτου απέκτησε πρώτα ΑΦΜ τον Νοέμβριο του 2010 με το αυστραλιανό διαβατήριο δηλώνοντας κάτοικος Ρουάντας, και εν συνεχεία τον Δεκέμβριο του 2010 απέκτησε ΑΦΜ με το κυπριακό διαβατήριο δηλώνοντας κάτοικος Κύπρου. Πώς έγινε αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το εξετάσει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Με τον ΑΦΜ που απέκτησε με το αυστραλιανό διαβατήριο, ο Παναγιώτου συμμετείχε ως μέλος στην εταιρεία Διαφημιστικές Υπηρεσίες Maze Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, με την οποία φέρεται να συνεργάζεται ο κ. Πετσίτης και η οποία αναλαμβάνει έργα προβολής μεγάλων ΔΕΚΟ και οργανισμών, αλλά και επιχειρήσεων φιλικά προσκείμενων στην κυβέρνηση.
Στην ίδια εταιρεία συμμετείχε και ο Κύπριος δικηγόρος Λάμπρος Πιερής. Η Maze (την οποία τρέχει πλέον ο Περικλής Πασχάκης) από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2018 είχε ακαθάριστα έσοδα που ξεπερνούσαν τα 500.000 ευρώ.
Με τον ΑΦΜ που απέκτησε με το κυπριακό του διαβατήριο, ο Σωτηράκης Παναγιώτου εμφανίζεται ως ο εκπρόσωπος της εταιρείας Chemstorage Limited στην Ελλάδα. Ποια είναι αυτή η εταιρεία, διαχειριστής της οποίας είναι σήμερα η APLAW Services Limited, δηλαδή η νομική φίρμα των Πιερή και Αρτεμίου;
Είναι μία ακόμη εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη, η οποία σχετίζεται με τη διαβόητη BFS Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χημικών. Επιταγές της BFS κατέθετε η ELFE για να προμηθεύεται αέριο από τη ΔΕΠΑ. Μάλιστα, κάποιες από τις επιταγές αυτές είχαν «σκάσει», και γι’ αυτό μνημονεύονται στις δικαστικές διενέξεις της επιχείρησης αερίου με την ELFE.
Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει το newsbomb.gr, σε μια από τις επισκέψεις του Μανώλη Πετσίτη στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θόδωρο Κιτσάκο το 2017, δήλωσε στους κλητήρες την ιδιότητα του εκπροσώπου της Chemstorage Limited, ενώ ένα τρίμηνο πριν δήλωνε εκπρόσωπος του Μαξίμου.

Οι …συνέταιροι Αρτεμίου και ο Λαυρεντιάδης

Ο Κύπριος δικηγόρος που ταξίδεψε με τον Παππά στη Βενεζουέλα και τον Οκτώβριο του 2016 ο φωτογραφικός φακός τον συλλαμβάνει έξω από το Μαξίμου με μια πλαστική σακούλα, έχει σχέση με εταιρείες του Λαυρεντιάδη και με την περίφημη Proton Bank, ένα σκάνδαλο που ακόμη δεν έχει ερευνηθεί σε όλες τις πτυχές του. Ο Αρτέμιος Αρτεμίου το 2015, ενώ η Ελλάδα «καιγόταν» από τα δημοψηφίσματα και τα capital controls, αποκτά στην Κύπρο τη διαχείριση κυπριακών εταιρειών που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Proton Bank.
Οι συγκεκριμένες κυπριακές εταιρείες είχαν λάβει το 2010 δάνεια για την εξαγορά της εταιρείας λιπασμάτων ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Δηλαδή της εταιρείας που χρωστά λίγο αργότερα περί τα 120 εκατ. στη ΔΕΠΑ και γίνεται μια σκανδαλώδης προσπάθεια να «καθαρίσει» με συμψηφισμό με δεσμευμένα ακίνητα που εκτιμήθηκαν 10 φορές περισσότερο από την πραγματική τους αξία. Δύο μήνες αφού ανέλαβε τις κυπριακές εταιρείες της ELFE, ο Αρτέμης Αρτεμίου σύστησε offshore η οποία είχε μοναδική δραστηριότητα ένα συμβόλαιο με αντικείμενο τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για λιπάσματα.
Έναν χρόνο μετά, το 2016, κι ενώ ο Πετσίτης έχει πιάσει δουλειά στην ELFE και είναι και ο «άνθρωπος του Μαξίμου», ο Αρτεμίου πάει στο Μαξίμου «κομίζοντας επενδυτική πρόταση», όπως έχει πει. Δηλαδή ο δικηγόρος που διαχειριζόταν εταιρείες εμπλεκόμενες με την Proton και την ELFE και έχει συστήσει συμβουλευτική εταιρεία γύρω από τα λιπάσματα πάει στο Μαξίμου ως επενδυτής.
Όλως τυχαίως, εκείνη την περίοδο, φθινόπωρο του 2016 δηλαδή, ο Θ. Κιτσάκος αποκαλύπτει ότι γίνονται προσπάθειες διευθέτησης του χρέους του Λαυρεντιάδη με τα ακίνητα που έχουν δεσμευτεί από την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, αλλά δεν μπορούν να ξεμπλοκαριστούν γιατί έχουν έννομο συμφέρον και οι τράπεζες. Λίγο καιρό αργότερα τα ακίνητα αυτά που είχαν εκτιμηθεί 9 εκατ. ευρώ ανεβάζουν την αξία τους στα 90 εκατ. Αν γινόταν εκείνη η συναλλαγή ο Λαυρεντιάδης θα «καθάριζε» με τα «φέσια». Είναι δε η περίοδος όπου ο «κολλητός» του Παππά και τακτικός θαμώνας του Μαξίμου «μπουκάρει» όποτε θέλει στη ΔΕΠΑ, όπως δηλώνει στην «ΜΠΑΜ» ο κ. Κιτσάκος, για τις δουλειές των υπηρεσιών που κανείς δεν γνωρίζει τι είναι και τι θέλουν.

Οι υπεράκτιες

Μια ακόμη σημαντική επισήμανση. Η αγορά βοά ότι επειδή η ELFE δεν θέλει να πληρώσει τις οφειλές της, και παρά το γεγονός ότι κάνει τζίρους περί τα 200 εκατ. ευρώ, σιγά-σιγά μετατρέπεται σε εταιρεία «κουφάρι» καθώς γύρω της συστήνονται υπεράκτιες εταιρείες.
Σύμφωνα με έγγραφα από τα Panama Papers, οι κυπριακές εταιρείες, που δημιουργήθηκαν για την πώληση της ELFE και τις διαδοχικές μεταβιβάσεις ιδιοκτησίας της μέσω ημετέρων/συνεργατών του Λαυρεντιάδη, ώστε να λάβει ο ίδιος περισσότερα από 50 εκατομμύρια από δάνεια της Proton Bank, πέρασαν στη διαχείριση εταιρειών του Αρτέμη Αρτεμίου τον Ιούλιο του 2015.
Πρώτη η εταιρεία Fineglino Trading Ltd που τον Σεπτέμβριο του 2010 έλαβε δάνειο περίπου 54 εκατομμύρια, σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, και η οποία πέρασε στην κατοχή στενών συνεργατών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όπως ο Κωνσταντίνος Μούτσος και ο καταζητούμενος Γιώργος Κυριακόπουλος, οι οποίοι περιελήφθησαν στη λίστα των κατηγορουμένων για την υπόθεση των δανείων.

Ο Αρτεμίου έξω από το Μαξίμου αφού συναντήθηκε άγνωστο με ποιους
Μαζί με τη Fineglino, στο πολύπλοκο εταιρικό γαϊτανάκι ιδιοκτησίας της ELFE συναντιόνταν ανά περιόδους στη διετία 2010-2012 οι Nikastero Holdings Limited, Fonderilo Limited, Olatandeno Enterprises Limited, Gelaunt Investments Limited – όλες τους κυπριακές. Το πέρασμά τους στη διαχείριση του δικηγορικού γραφείου του Αρτεμίου πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ η ELFE είχε επανέλθει και τυπικά στον Λαυρεντιάδη.
Στο απόρρητο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα δάνεια που δόθηκαν από την Proton Bank το 2010 εμφανίζονταν οι εταιρείες που συνδέονταν με την ELFE, ανάμεσά τους και οι κυπριακές Fineglino, Fonderilo και Nikastero. Οι εταιρείες αυτές πέρασαν στη διαχείριση εταιρείας του δικηγορικού γραφείου του Αρτέμη Αρτεμίου.
Τον Φεβρουάριο του 2015 είχαν ήδη συσταθεί οι νέες εταιρείες που θα αναλάμβαναν την «αναδιάρθρωση» των δραστηριοτήτων της ELFE έπειτα από μερικούς μήνες. Τον Μάρτιο του 2015 εταιρεία στην οποία μετείχαν φυσικά και νομικά πρόσωπα που μνημονεύονται στη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ, εμφανίζεται να ενδιαφέρεται να «μετακομίσει» την έδρα της από την Κύπρο στις Σεϋχέλλες. Μερικές ημέρες μετά ο Αρτεμίου αποκτά offshore στις Σεϋχέλλες με την επωνυμία Alicium Ltd.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, τρεις μήνες αφού πέρασαν οι κυπριακές εταιρείες του σκανδάλου της Proton Bank στη διαχείριση Αρτεμίου, άλλη offshore που αποκτά ο δικηγόρος εμφανίζεται να έχει μία και μόνο δραστηριότητα: ένα συμβόλαιο για συμβουλευτικές υπηρεσίες και έρευνες αγοράς σε σχέση με προϊόντα λιπασμάτων. Αυτό αποκαλύφθηκε σε αλληλογραφία ανάμεσα στο δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου και στην παναμέζικη δικηγορική εταιρεία Mossack Fonseca από την οποία διέρρευσαν τα Panama Papers.

Λ. Λαυρεντιάδης

Η offshore που είχε ως μοναδική δραστηριότητα τις συμβουλές για λιπάσματα ήταν η Pizzazz Limited, με έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ξεκίνησε και το «σχέδιο αναδιάρθρωσης» της εταιρείας λιπασμάτων ELFE με τις νέες εταιρείες που είχαν ως σκοπό να παραμένουν τα κέρδη της ELFE μακριά από τα χέρια της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά. Το εν λόγω «σχέδιο αναδιάρθρωσης» ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015, τον ίδιο μήνα που ο Θεόδωρος Κιτσάκος διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ.


Σχόλια