10:42 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Κυπριακή κάλυψη στο ζεύγος Παπαντωνίου 

Κυπριακή κάλυψη στο ζεύγος Παπαντωνίου 
Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ
Κυπριακή ασπίδα προστασίας απλώνεται επάνω από το προφυλακισμένο ζεύγος Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας Κουρακος. Εμπιστευτικό έγγραφο των ανακριτών Διαφθοράς που αποκαλύπτει σήμερα η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» με παραλήπτες τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου αλλά και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, καταγράφει την αγανάκτηση των ελληνικών δικαστικών Αρχών για την εμμονική άρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να δώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες για την ροή του χρήματος για την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου S. Την στιγμή που ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας δηλώνει πρόθυμος να συνεργαστεί με τις ελληνικές Αρχές και να συναινέσει στο άνοιγμα των λογαριασμών του στην Ελβετία, φαίνεται ότι το κλειδί της υπόθεσης βρίσκεται στην Κύπρο.
Αρνούνται την συνεργασία
 
Στις 21 Νοεμβρίου 2018 οι ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου αποστέλλουν κατεπείγον έγγραφο με αποδέκτες την ηγεσία της δικαστικής εξουσίας και τον ίδιο τον υπουργό Δικαιοσύνης. Μέσα σε τρεις σελίδες καταγράφουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο το Κυπριακό μπλόκο στο άνοιγμα των λογαριασμών του προφυλακισμένου ζεύγους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν από τις 25 Απριλίου 2018 έχουν αποστείλει αίτημα προς τις δικαστικές Αρχές της Κύπρου για την παροχή στοιχείων καθώς και την σχετική Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας. Το εν λόγω αίτημα ανέλαβε να ικανοποιήσει από τις 25 Μαΐου 2018 η Μονάδα Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟ.ΚΑ.Σ), χωρίς ωστόσο -μέχρι σήμερα- να έχει δώσει επαρκή στοιχεία στους Έλληνες ανακριτές. Οι δικαστικοί λειτουργοί αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο γεγονός δυσχεραίνει κατά πολύ την «ανακριτική μας έρευνα δεδομένου ότι από την έως τώρα ανάκριση έχει προκύψει ότι χρηματικά ποσά τα οποία φέρεται ότι καταβλήθηκαν κατά την εκπόνηση του εξοπλιστικού προγράμματος του εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των φρεγατών τύπου S και την υλοποίηση αυτού διακινήθηκαν κατά μεγάλο μέρος στον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα με την χρησιμοποίηση ενδιάμεσων προσώπων, φυσικών και νομικών, προκειμένου να συγκαλυφθεί η αληθινή αιτία μεταβίβασης του στα ερευνώμενα πρόσωπα…». Γι αυτό τον λόγο οι ανακριτές απέστειλαν την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας προς την Κυπριακή Δημοκρατία αίτημα για να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί χωρίς όμως να έχουν λάβει κάποια απάντηση. Και αυτό παρά το γεγονός ότι στις 31 Ιουλίου 2017 απέστειλαν νέα επιστολή τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου όσο και στη ΜΟ.ΚΑ.Σ εξηγώντας την αναγκαιότητα να δοθούν γρήγορα οι απαντήσεις στα αιτήματα τους λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης αλλά και του κινδύνου παραγραφής ορισμένων αδικημάτων. Γι αυτό λοιπόν οι δυο Έλληνες ανακριτές απευθύνονται στους προϊσταμένους τους αλλά και στην φυσική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να μεσολαβήσουν προκειμένου να πειστούν οι Κύπριοι να συνεργαστούν. Ανώτατες δικαστικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανόν το συγκεκριμένο θέμα να τεθεί σε κατ’ ιδίαν επικοινωνία που θα έχει ο Μιχάλης Καλογήρου με τον Κύπριο ομόλογο του.
Την ίδια στιγμή μόνο ως ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί ο ισχυρισμός ο οποίος προβλήθηκε από το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων ότι η αρχή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι γύρω από την υπόθεση του ζεύγους Παπαντωνίου-Κουράκου. Τα Κυπριακά ΜΜΕ υποστήριζαν ότι όλη διερεύνηση ξεκίνησε το 2013 όταν ζητήθηκε, μέσω ΜΟΚΑΣ, η εξέταση των δραστηριοτήτων συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία βρισκόταν ήταν υπό παρακολούθηση από τις ελλαδικές αρχές.
Η Τράπεζα Κύπρου, στο πλαίσιο της διερεύνησης της ύποπτης εταιρείας, έφτασε στο συμπέρασμα πως ο ιδιοκτήτης της είχε επίσης συμφέροντα και σε άλλες οντότητες, οι οποίες μέχρι τότε δεν ήταν καθόλου γνωστές στις ελλαδικές αρχές και στην ΜΟΚΑΣ. Οι εταιρείες αυτές είχαν λάβει από την υπό διερεύνηση εταιρεία το συνολικό ποσό των 2.6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο διοχέτευσαν σε μυστικό λογαριασμό στην Ελβετία. Η έρευνα της Τράπεζας Κύπρου απεκάλυψε επίσης πως η ύποπτη εταιρεία είχε δραστηριότητες που συνδέονταν με συναλλαγές οπλικών συστημάτων, ενώ ανάμεσα στα συνδεδεμένα πρόσωπα υπήρχαν και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα ο Χαράλαμπος Μπεκατώρος, ο οποίος συνδέεται με την εταιρεία Thales NederLand.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας