Λ. Κατσέλη: Σε 2 – 3 χρόνια και υπό προϋποθέσεις η πλήρης επιστροφή καταθέσεων

131 0

Την αύξηση των καταθέσεων στα 1,15 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-1,50% Λούκα Κατσέλη μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με το ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων).

Ουσιαστικά η κ. Κατσέλη επεσήμανε την τάση που υπάρχει, όμως υπογράμμισε ότι η αύξηση είναι «μικρή» και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την πλήρη επιστροφή των καταθέσεων στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα αρθούν τα capital controls.

«Για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2015 οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,15 δισ. ευρώ έναντι του περασμένου Ιουνίου», τόνισε η κ. Κατσέλη συμπληρώνοντας ότι η επάνοδος «δεν είναι αρκετή». Ενδεικτικά ανέφερε ότι στα έξι πρώτα χρόνια του μνημονίου, από το 2010 μέχρι το τέλος του 2015 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 114 δισ. ευρώ.

Τόσο η πρόεδρος της ΕΤΕ, όσο και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του ΤΕΚΕ Θεόδωρος Μητράκος ξεκαθάρισαν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σταθερές.

Η κ. Κατσέλη είπε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο και εξήλθε από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης με υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Και ο κ. Μητράκος ξεκαθάρισε ότι «οι ελληνικές καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες». Και με το νομοσχέδιο που ενσωματώνει κοινοτική οδηγία «ενισχύεται η εμπιστοσύνη των καταθετών και διασφαλίζει την χρηματοοικονομική σταθερότητα», πρόσθεσε.Join the Conversation