Λάδι στη φωτιά από Βαρβιτσιώτη: Εξαίρεσαν τη Γενοκτονία των Ποντίων από τη διδακτέα ύλη στη Γ΄ Λυκείου

Λάδι στη φωτιά από Βαρβιτσιώτη: Εξαίρεσαν τη Γενοκτονία των Ποντίων από τη διδακτέα ύλη στη Γ΄ Λυκείου

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στη Βουλή, ο οποίος υποστήριξε πως η διδασκαλία της Γενοκτονίας των Ποντίων έχει εξαιρεθεί από την ύλη της Γ΄ Λυκείου, τη στιγμή που συνεχίζεται ο σάλος από τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστηρίζει στην ερώτησή του ότι αυτή η εξαίρεση έγινε με υπουργική απόφαση τον Ιούνιο, όπου υπουργός Παιδείας, ήταν ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς, σημειώνοντας πως το κεφάλαιο που έχει εξαιρεθεί αφορά στα γεγονότα του Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, μία περίοδο στην οποία εντάσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Σημειώνεται ότι με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμόν 96080/ΦΕΚ Β’ 1186/19.06.2015, η οποία αφορά τον καθορισμό της εξεταστέας-διδακτέας ύλης των Πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ’ τάξης Λυκείου για το έτος 2015-2016, μεταβλήθηκε το περιεχόμενό της για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές», σημειώνεται στην ερώτηση.

Την ίδια ώρα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος κάνει κάλεσμα για την Πέμπτη στις 16:00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος εναντίον των υβριστικών δηλώσεων του υπουργού Παιδείας, αλλά όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «και της γενικότερης στάσης της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν στον Ποντιακό Ελληνισμό».

Μάλιστα, η Ομοσπονδία επιβεβαιώνει στην ανακοίνωσή της πως έχει αφαιρεθεί από την διδακτέα ύλη της Γ΄ Λυκείου το κεφάλαιο «Παρευξείνιος Ελληνισμός», ενώ παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση για κατάργηση του βοηθήματος επιβίωσης των ομογενών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην εξαθλίωση και το θάνατο.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δε φαίνεται να εξετάζει ενδεχόμενο αποπομπής του κ. Φίλη, παρά το γεγονός πως, πέρα από την αντιπολίτευση, και η πλειοψηφία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επικρίνει τον συνάδελφό τους για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.Σχόλια