Λαγκάρντ: Τρίτη 30 δεν μας πληρώνετε, Τετάρτη 1η χρεοκοπείτε – Mε το πιστόλι στον κρόταφο η Ελλάδα

Λαγκάρντ: Τρίτη 30 δεν μας πληρώνετε, Τετάρτη 1η χρεοκοπείτε – Mε το πιστόλι στον κρόταφο η Ελλάδα

Ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης ή περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ για την Ελλάδα, τόνισε η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λουξεμβούργο, λίγο πριν έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η διευθύντρια του ΔΝΤ, προειδοποίησε ότι η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία μέχρι την οποία η χώρα πρέπει να τακτοποιήσει τις οφειλές της, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα θεωρείται ότι χρεοκόπησε. «Αλλά ειλικρινά, ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί», συμπλήρωσε η ίδια.

Με τις παραπάνω δηλώσεις, η κ. Λαγκάρντ διέψευσε μια και καλή τα σενάρια για νέα παράταση στην αποπληρωμή των δόσεων του Ιουνίου της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, οι οποίες, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση, έχουν ενοποιηθεί και ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Επίσης, σημείωσε ότι το ΔΝΤ θέλει η Ελλάδα να μεταρρυθμίσει το ασφαλιστικό της, γιατί πρέπει να προστατευθούν οι συνταξιούχοι, και ότι το Ταμείο επιθυμεί να συμμετάσχει εκ νέου σε συνομιλίες με την Ελλάδα.

Αν υπάρχουν προτάσεις που μπορούν μας οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα, είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε, δήλωσε ακόμα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ εξήγησε ότι «το ΔΝΤ δεσμεύεται απέναντι σε 188 κράτη-μέλη από την Ελβετία στην Σρι Λάνκα άρα έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στις χώρες» προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ μπορεί να καταστεί και ευέλικτο, αλλά χρειάζεται αξιόπιστα προγράμματα».

Σημειώνεται ότι σήμερα πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα, αν και τόσο από την πλευρά των εταίρων – δανειστών, όσο και από την ελληνική κυβέρνηση, οι ελπίδες για εξεύρεση λύσης στη σημερινή συνεδρίαση είναι σημαντικά περιορισμένες.Σχόλια