Λαγκάρντ: Το Grexit είναι μια πιθανότητα

Λαγκάρντ: Το Grexit είναι μια πιθανότητα

Εντείνουν την ανησυχία για την τύχη της Ελλάδας οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) σημείωσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη «είναι μία πιθανότητα», εκφράζοντας παράλληλα την άποψή της ότι ένα Grexit, «δε θα είναι και το τέλος του ευρώ».

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που μεταδίδει προδημοσιευμένο τμήμα της συνέντευξής της, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως τυχόν Grexit θα προκαλούσε μεν προβλήματα στη νομισματική ένωση, όμως «κατά πάσα πιθανότητα» δε θα οδηγούσε στην κατάρρευση του κοινού νομίσματος.

Ακόμα, στη συνέντευξή της, η γενική διευθύντρια του Ταμείου υπογράμμισε ότι είναι «απίθανο» να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία της Αθήνας με του πιστωτές της.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, οι κανόνες αποκλείουν περαιτέρω χρηματοδότηση της Αθήνας χωρίς ολοκληρωμένη συμφωνία με τους Θεσμούς, για αυτό και τόνισε πως αν η Ελλάδα θέλει χρήματα, πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μια συμφωνία: «Έχουμε κανόνες, έχουμε και αρχές. Δεν μπορούσε να προχωράμε σε εν μέρει αναθεωρήσεις προγραμμάτων», είπε χαρακτηριστικά στη FAZ.

Σημειώνεται ότι στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, πριν λίγες ημέρες, ο οποίος σχολίασε πως η ευρωζώνη θα μπορούσε να επιβιώσει τυχόν Grexit, ενώ νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε πως η ζημιά στο ευρώ θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές λύσεις που θα υιοθετήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι.Σχόλια