Λαγκάρντ -Τσακαλώτος: Συμφώνησαν την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

Λαγκάρντ -Τσακαλώτος: Συμφώνησαν την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα

Την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε την Παρασκευή συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους παράγοντες της διαπραγμάτευσης.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής του ESM και την ανάγκη να ολοκληρωθεί ταχύτατα.

Η κ. Λαγκάρντ είπε στον κ. Τσακαλώτο ότι το ΔΝΤ παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, και να συνοδεύεται από την αναγκαία απομείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφερόμενος στη συνάντηση μεταξύ της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου και του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας ανάφερε τα εξής:

«Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

 «Συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με την τρέχουσα αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής του ESM για την Ελλάδα και την ανάγκη να έλθει σε μια ταχεία ολοκλήρωση.

«Η Γενική Διευθύντρια τόνισε ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα, ρεαλιστικά μέτρα και μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνοδεύεται από την αναγκαία μείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

«Η κ. Λαγκάρντ και ο κ Τσακαλώτος συμφώνησαν η ομάδα του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις συζητήσεις».

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ζήτησε από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να βρουν μία λογική λύση. Μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο- ο οποίος είχε επίσης συζητήσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μάρτιο Ντράγκι- ο Λιου τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, αλλά σημείωσε ότι εδώ και καιρό «έχουμε καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες».Σχόλια