Λαϊκή Ενότητα: Πρωτοβουλία της κυβέρνησης το δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακεία μη φαρμακοποιοί

Λαϊκή Ενότητα: Πρωτοβουλία της κυβέρνησης το δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακεία μη φαρμακοποιοί

Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα τονίζει πως η αλλαγή της νομοθεσίας, που δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες και εταιρίες μη φαρμακοποιών να ανοίγουν επ’ ονόματί τους φαρμακεία ήταν πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν και όχι απαίτηση των θεσμών, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη ΛΑΕ αυτή ήταν η διευκρίνιση-απάντηση που έδωσε η Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκου Χουντή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Χουντής στην ερώτησή του, «δεχόταν ως ειλικρινείς του ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας, κ. Ξανθού, που, σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασης της σχετικής ΚΥΑ, τόνιζε ότι η αλλαγή που ο ίδιος πρότεινε για άδειες φαρμακείων σε μη φαρμακοποιούς “δεν ήταν συμβατή με την ιδεολογική και την πολιτική μας ταυτότητα”, αλλά ήταν αποτέλεσμα πιέσεων εκ μέρους των θεσμών. Ο Νίκος Χουντής εγκαλούσε μάλιστα τους θεσμούς, και ιδιαίτερα την Κομισιόν, ότι ενεργούσε παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία, αφού ασκούσε πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, σε θέμα δημόσιας υγείας, για το οποίο, την αποκλειστική ευθύνη και πρωτοβουλία πρέπει να έχει η εκάστοτε κυβέρνηση». Στην ανακοίνωση, αφού τονίζεται ότι ο Έλληνας ευρωβουλευτής επικαλείτο «απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2009, η οποία είχε δικαιώσει την Ιταλία (όπως και τη Γερμανία σε αντίστοιχη περίπτωση) στην απόφασή της να απαγορεύει στη νομοθεσία της την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς» προστίθενται τα εξής: «Η απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κ. Bienkowska, “δείχνει” την ελληνική κυβέρνηση ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την απόφαση αυτή, η οποία, όχι μόνο δεν επικαλέστηκε την ανωτέρω απόφαση του Δικαστηρίου κατά τη διαβούλευση με τους θεσμούς, αλλά, όπως ξεκαθαρίζει, οι ελληνικές αρχές ήταν αυτές που “πρότειναν να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η ιδιοκτησία ενός φαρμακείου θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στους φαρμακοποιούς”(!!!)».

Η ΛΑΕ αναφέρει πως η κ. Bienkowska, τονίζει ότι «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να ρυθμίσουν τις φαρμακευτικές υπηρεσίες κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη τη δημόσια υγεία» και ότι «τα κράτη-μέλη έχουν τη διακριτική ευχέρεια να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να διασφαλίσουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας». Συνακόλουθα, η ανακοίνωση του κόμματος σχολιάζει πως «δηλαδή, με λίγα λόγια, η ελληνική κυβέρνηση, αν θέλει, μπορεί να πάρει πίσω τη ρύθμιση, που τόσο έντονα αμφισβητήθηκε, όχι μόνο από τους φαρμακοποιούς, αλλά και από ολόκληρη την κοινωνία».

Τέλος, η ΛΑΕ τονίζει επίσης πως στο υποερώτημα του Νίκου Χουντή «Σε ποιες χώρες της ΕΕ απαγορεύεται η ιδιοκτησία φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς […] η Ευρωπαία Επίτροπος απαντάει πως στις μισές από τις χώρες της ΕΕ, 13 στο σύνολο (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία) απαγορεύεται η ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς».Σχόλια