Λαμεριανά: Η ιστορία της «Τοσκάνης» της Ελλάδος που αναγεννήθηκε από τις… στάχτες του!

Λαμεριανά: Η ιστορία της «Τοσκάνης» της Ελλάδος που αναγεννήθηκε από τις… στάχτες του!

Tης Ηλέκτρας Καλούδη

Λίγο πιο έξω από το Ρέθυμνο, ένα ορεινό χωριουδάκι, τα Λαμεριανά, έμελε να γίνει η ‘Ονειρεμένη Φρουτοπία’ για εκατοντάδες ξένους αλλά και έλληνες τουρίστες που θέλουν μια εναλλακτική πρόταση για τις διακοπές τους. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το συγκεκριμένο χωριό να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα;

Τα Λαμεριανά -που βρίσκονται στην καρδιά του Μυλοποτάμου- έχουν την δική τους ιδιαίτερη τοπική σημασία. Τόσο για τον τρόπο με τον οποίο άκμασαν όσο και για εκείνο που παρήκμασαν, καθώς το 1980 έμειναν «ορφανά» από κατοίκους.  Οι επίσημες ιστορικές καταγραφές εκτείνονται χρονικά από τον 16ο αιώνα. Εκείνη την περίοδο τα Λαμεριανά ήταν ένα Μετόχι που την περίοδο της Τουρκοκρατίας χρησιμοποιούνταν ως άλλο παρατηρητήριο εξαιτίας της στρατηγικής θέσης –με θέα την θάλασσα- που είχε.

Το 1900 οι καταγραφές δείχνουν πως ο πληθυσμός του χωριού αριθμούσε τους 102 κατοίκους. Όσο περνούσαν τα χρόνια ο πληθυσμός ολοένα και μειωνόταν. Το 1920 οι καταγραφές δείχνουν ότι στο χωριό είχαν παραμείνει μόλις 43 κάτοικοι, ενώ οι καταγραφές του 1940 και 1951 δεν συμπεριλαμβάνουν τα Λαμεριανά στις κατοικημένες περιοχές της Ελλάδας. Το 1961 μόλις 27 άτομα κατοικούσαν στο χωριό.

Η αναβίωση            

Στα μέσα της δεκαετία του 2000, ο σημερινός ιδιοκτήτης του χωριού, Νεκτάριος Κοσκινάς, μαζί με τη γυναίκα του Μαρία και τους τρεις γιους τους, ξεκίνησαν την ανακατασκευή του ιστορικού χωριού. Αποφάσισαν να δώσουν πνοή κτίζοντας μια υπερσύχρονη ξενοδοχειακή μονάδα χωρίς να ελαττώσουν την φυσική ομορφιά ενός επίγειου παράδεισου που οι ξένοι αποκαλούν ‘Τοσκάνη της Ελλάδας’. Τι κατάφεραν; Να δώσουν ξανά ζωή στο μικρό χωριό.

unnamed (6)
O κ. Νεκτάριος Κοσκινάς

.

Σήμερα τα παλιά… χαμόσπιτα έχουν αντικατασταθεί από 11 υπερπολυτελείς κατοικίες οι οποίες όμως διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα  των Λαμεριανών. Το χωριό ξαναζωντάνεψε! Παρόλο που στα στενά, χωμάτινα, σοκάκια δεν κυκλοφορούν βρακοφόροι ή μαυροπουκαμισάδες αλλά τουρίστες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό σε αυτή τη γωνία της Κρητικής γης, η ζωή επανήλθε. Και αυτό είναι που μετράει…

1002
Τα Λαμεριανά σήμερα…
1001
Τα Λαμεριανά τότε…

1007
Φωτογραφία-ντοκουμέντο από το χωριό όπως ήταν την δεκαετία του 80′

1008
1006Σχόλια