Λένε (;) τώρα πως θα ελέγξουν τις ελληνικές offshore

Λένε (;) τώρα πως θα ελέγξουν τις ελληνικές offshore

Στον έλεγχο των ελληνικών offshore που ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια την προηγούμενη δεκαετία σε περιοχές όπως το Κρανίδι και την Κύμη (αλλά όχι μόνο) λένε (;) τώρα πως θα προχωρήσουν οι ελεγκτικές Αρχές. Τις… συνεπήρε -ως φαίνεται- η ιστορία των Panama Papers στις οποίες όπως αποκάλυψε o δημοσιογράφος Χάρης Καρανίκας στο περιοδικό Greek Report εμπλέκονται εκτός από τον πρώην σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός (κατηγορείται και για την υπόθεση των υποβρυχίων) αλλά και ο Σωκράτης Κόκκαλης.

Ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός
Ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός

Ωστόσο η επιχείρηση έλεγχος των ελληνικών offshore μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Ύστερα από την δημοσιογραφική έρευνα του ereportaz ήρθε στην επιφάνεια ο πλήρης κατάλογος με τις 187 offshore του Κρανιδίου, δηλαδή του πλέον πολυπλόκαμου δικτύου που στήθηκε ποτέ στην Ελληνική επικράτεια προκειμένου να αποκρύβουν από τις Αρχές της χώρας αγοραπωλησίες γης και μισθώσεις ακινήτων για τις οποίες έπρεπε να καταβληθούν φόροι που (υπολογίζεται ότι) αντιστοιχούν σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα έγγραφα του ΣΔΟΕ που αποδεικνύουν ότι οι έλεγχοι που άρχισαν να γίνονται το 2013 απέδιδαν (σιγά-σιγά) καρπούς καθώς αρκετοί από τους νόμιμους εκπροσώπους των offshore άρχισαν να αποδίδουν (ακόμη και εκουσίως) φόρους. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι την στιγμή που ξεκίνησαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι ο αρμόδιος ελεγκτής κάπου στην μέση της έρευνας απομακρύνθηκε, ενώ στο μεσοδιάστημα είχε κλείσει και η ΔΟΥ Κρανιδίου λόγω του σχεδίου συγχωνεύσεως των εφοριών. Απλά να υπενθυμίσουμε ότι το Κρανίδι μετατράπηκε σε «ελληνικό Λίχτενστάϊν» για έναν πολύ απλό λόγο: Επειδή στην τοπική ΔΟΥ υπηρετούσαν δυο (όλοι και όλοι) υπάλληλοι οι οποίοι φυσικά δεν είχαν την δυνατότητα να ελέγξουν το παραμικρό. Το τέλειο έγκλημα, δηλαδή!

Διαβάστε ΕΔΩ την λίστα με όλες οι offshore στo ελληνικό…Λιχτενστάιν

Τα όσα συνέβησαν την κρίσιμη περίοδο που το ελληνικό Δημόσιο είχε ξεκινήσει να εισπράττει από τον έλεγχο των offshore αποκάλυψε στον Πέτρο Κουσουλό ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, κ. Θεόδωρος Φλωράτος. 

Δείτε το βίντεο 

Tώρα από ότι φαίνεται(;) οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν και πάλι την στιγμή που φορολογικοί και δικαστικοί έλεγχοι έχουν ξεκινήσει σε πολλές χώρες του πλανήτη με την εταιρεία – κλειδί στην ιστορία αυτή, την «Mοσάκ Φονσέκα» να βρίσκεται στο «μάτι» του κυκλώνα την ώρα που αποκαλύπτεται ότι, μεγάλα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι και αυτά αναμεμειγμένα στο σκάνδαλο.

Ειδικοί επί του θέματος φαίνεται να έχουν αποφανθεί ότι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο έχει συσταθεί ένας μεγάλος αριθμός offshore εταιριών από των οποίων τα έσοδα προκύπτει  το ποσό των 2 δις ευρώ( πάνω από  το 1% του ελληνικού ΑΕΠ) και τα οποία είναι πολύ πιθανό να εισρεύσουν σαν «ζεστό χρήμα »  στα ταμεία του κράτους.

Σχόλια