H Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε υψηλότατο πρόστιμο, ύψους 435.000 ευρώ, στη Leroy Merlin, ως αποτέλεσμα του ελέγχου στα κεντρικά γραφεία της, της 29ης Ιανουαρίου 2019, όταν βρέθηκαν 29 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου. Βέβαια, η εν λόγω «καμπάνα» πυροδότησε, όπως θα δούμε παρακάτω τη «φαντασία» της εταιρείας, η οποία ανάγκασε τους εργαζόμενους στις διοικητικές υπηρεσίες της (περίπου 80 εργαζόμενοι και ακόμα 40 προϊστάμενοι) να υπογράψουν ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις, που επιβάλλουν επί της ουσίας 9ωρο εργασίας. Η Leroy Merlin, όπως και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις (Vodafone, Praktiker), υποσκάπτει έτσι μία σημαντική κατάκτηση, να θεωρείται δηλαδή το διάλειμμα εργάσιμος χρόνος.

Η γαλλική πολυεθνική εταιρεία LEROY MERLIN, η οποία ήδη δραστηριοποιείται με 6 καταστήματα στην Ελλάδα στο χώρο του DIY λιανεμπορίου και ετοιμάζεται για νέο άνοιγμα καταστήματος μέσα στο 2019,  εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με καινούριες πρακτικές καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Μοιράσου αμέτρητες στιγμές εφευρετικότητας», είναι το κάλεσμα της Leroy Merlin (SGB Ελληνική Εταιρεία Ιδιοκατασκευών Α.Ε.) μέσω της ιστοσελίδας της, στην οποία μας πληροφορεί ότι εγκαινίασε το 6ο κατάστημα στη χώρα μας, στο κέντρο της Αθήνας.

Η Leroy Merlin, ωστόσο, «κέρδισε» το τελευταίο διάστημα δημοσιότητα όχι για «τις λύσεις που προσφέρει σε κάθε σπίτι», αλλά για τις σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στα καταστήματά της.

Θέλει να θεσμοθετήσει το 9ωρο και τις νέες ατομικές συμβάσεις, μέσω της καθιέρωσης διαλείμματος 1 ώρας εντός του νέου ωραρίου. Όμως σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία το διάλειμμα είναι υποχρεωτικό εντός του ωραρίου εργασίας.

Αναλυτικά

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου καταγγέλλουν τις πρακτικές της γαλλικής πολυεθνικής LEROY MERLIN, η οποία θέλει να επιβάλλει υποχρεωτικό 9ωρο. Η κατάσταση που επικρατεί στα καταστήματα της εταιρείας έχουν καταγγελθεί και στο παρελθόν, καθώς οι καθυστερήσεις στην καταβολή δεδουλευμένων, τα ξεχειλωμένα ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι επινοικιάσεις εργαζομένων, συνεχής ανακύκλωση του προσωπικού, απολύσεις κατά το δοκούν, ακόμα και χρονίως πασχόντων με πρόφαση τη «μη αποδοτικότητα», τραμπουκισμοί και απειλές από διευθυντές είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που έχουν αναφέρει κατά καιρούς οι εργαζόμενοι στην εν λόγω εταιρεία.

Αυτό είναι το ιδιαίτερα πλούσιο «ποινικό μητρώο» της πολυεθνικής Leroy Merlin, «μητρώο» στο οποίο έρχεται να προστεθεί η κλήση των εργαζομένων να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με ωράριο εργασίας 9:00-18:00, ήτοι υποχρεωτικό 9ωρο.

Το περιεχόμενο της τροποποίησης που κλήθηκαν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι είναι το εξής:

«Ο εργαζόμενος απασχολείται επί οκτάωρο ημερησίως. Χορηγείται διάλειμμα ανάπαυσης 60’, το οποίο δεν εντάσσεται στο χρόνο εργασίας, με ισόχρονη παράταση της λήξης του ωραρίου που διαμορφώνεται ως εκ τούτου σε 09.00 – 18.00.»

Η τακτική αυτή φαίνεται να ακολουθείται και από άλλες πολυεθνικές του κλάδου του εμπορίου, στον οποίο τα παραπάνω φαινόμενα είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Η αιτιολογία της εργοδοσίας είναι ότι με αυτό τον τρόπο θα διευθετηθεί καλύτερα το ωράριο εργασίας. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο δουλειάς νομιμοποιώντας την απλήρωτη υπερωρία. Θέλει να θεσμοθετήσει το 9ωρο και τις νέες ατομικές συμβάσεις, μέσω της καθιέρωσης διαλείμματος 1 ώρας εντός του νέου ωραρίου, αποφεύγοντας τις νέες προσλήψεις για να καλυφθεί ο όγκος εργασίας.  Ταυτόχρονα η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι όποιος εργαζόμενος επιθυμεί θα μπορεί να τηρεί το προηγούμενο ωράριο, όμως καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει όταν επικρατούν αυτές οι τακτικές.

Η συνθήκη αυτή δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Tην ίδια, ακριβώς, τροποποιητική σύμβαση προσπάθησε να επιβάλλει και η Vodafone στους 1000 εργαζόμενούς της στα κεντρικά γραφεία της τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Από τις πρώτες όμως εταιρείες που εφάρμοσαν το καθεστώς αυτό είναι η πολυεθνική εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και φορολογικών συμβουλών PWC (PriceWaterhouseCooper) η οποία «συμπτωματικά» είναι η ίδια που πριν ένα χρόνο ανέλαβε την μισθοδοσία, την κατάρτιση των προγραμμάτων και μέρος του HR Management της Leroy Merlin.

Η εργοδοσία των LeroyMerlin έχει παράδοση σε τέτοιες καινοτομίες. Η προηγούμενη καινοτομία της είναι η «πρόσληψη» δεκάδων συναδέλφων από την δουλεμπορική εταιρεία Man Power υπό το καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας. Πρόκειται για άλλη μια φτηνή και συμφέρουσα λύση αφού οι συνάδελφοι δουλεύουν με απανωτές μηνιαίες συμβάσεις και με μισθό-ψίχουλα. Επιπλέον, εργάζονται εδώ και μήνες στα καταστήματα της Leroy Merlin χωρίς να έχουν κατακτήσει το ελάχιστο εργασιακό δικαίωμα (πχ. προϋπηρεσία, δικαίωμα αποζημίωσης, περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος) ενώ παράλληλα τους πλασάρεται το «τυράκι» της δήθεν απορρόφησής του από τη Leroy Merlin. Έτσι, πόστα όπως η τροφοδοσία των ραφιών, απ’ όπου προκύπτουν οι περισσότεροι τραυματισμοί και ατυχήματα λόγω της εντατικοποίησης και της αναπόφευκτης σωματικής κόπωσης που απαιτούν, αποδεικνύονται τα πιο κακοπληρωμένα για τους εργαζόμενους που τα ασκούν. Αν αυτό δεν είναι «καινοτομία» στον κόσμο της εργοδοτικής τρομοκρατίας, τότε τι είναι;

ΠΗΓΗ: prologos.gr