Λέσβος: «Άδειασε» από πρόσφυγες το νησί, την ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα – Φάιμαν

Λέσβος: «Άδειασε» από πρόσφυγες το νησί, την ημέρα της επίσκεψης Τσίπρα – Φάιμαν

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε σήμερα ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπου είδαν μαζί τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη. Στην επίσκεψη, παρευρίσκονται και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

1

Σύμφωνα με το LesvosPost.gr, ο πρωθυπουργός έφτασε στο νησί συνοδευόμενος από ισχυρή αστυνομική παρουσία, και μαζί με τον κ. Φάιμαν ξεκίνησαν την επίσκεψή τους πρώτα από το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός και ο Αυστριακός καγκελάριος παρακολούθησαν την επιβίβαση προσφύγων στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ τους υποδέχτηκαν ο καπετάνιος και μέλη του πληρώματος του πλοίου.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Τσίπρας και Φάιμαν κατευθύνθηκαν στο κέντρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, ενώ πραγματοποίησαν αυτοψία και στα κέντρα φιλοξενίας της Μόριας και του ΠΙΚΠΑ.

2

Επίσης, παρουσία των δύο ηγετών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό, και άλλους φορείς, με επίκεντρο το προσφυγικό.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η εικόνα που αντίκρυσαν στη Λέσβο οι κ.κ. Τσίπρας και Φάιμαν δεν ήταν αυτή που επικρατούσε στο νησί όλο το καλοκαίρι, καθώς από το πρωί, το ένα μετά το άλλο, τα πλοία αδειάζουν το νησί από τους πρόσφυγες.

3

Συγκεκριμένα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν σήμερα τρία επιβατηγά πλοία από τη Λέσβο μεταφέροντας συνολικά 4.911 μετανάστες από τη Μυτιλήνη.

Ειδικότερα, το «Τerra Jet» αποβίβασε στο λιμάνι του Πειραιά 1.702 μετανάστες, το «Blue Star Patmos» 1.980 και το «Blue Star 1» 1.229 (772 από τη Μυτιλήνη και 457 από τη Χίο). Εντός της ημέρας αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.466 άτομα. Το «Terra Jet», το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το «Blue Star Patmos» μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες.

4

Ήδη, σύμφωνα με υπεύθυνους που έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν από το Αιγαίο στην Αθήνα, όλοι όσοι κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά έχουν μεταφερθεί στα κέντρα φιλοξενίας σε Γαλάτσι, Ελληνικό και Ελαιώνα.

Σημειώνεται τέλος ότι ο κ. Φάιμαν έχει αποφασίσει την αποστολή περίπου 100 στελεχών σε Ιταλία και Ελλάδα για την επάνδρωση των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων.Σχόλια